Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

RÅ söker resning till mordfriads nackdel – vill fälla

Nyheter
Publicerad: 2020-01-15 13:06
Här, i sitt hem i Kastberga, hittades den äldre mannen mördad. Foto Stig-Åke Jönsson / TT

Riksåklagaren har idag ansökt om resning till men för en man som friades helt från misstankarna om ett mord på en äldre man utanför Eslöv 2008.
Anledningen är att det framkommit nya bevisuppgifter i ärendet.

Det var i maj 2008 som en man mördades i sitt hem utanför Eslöv. Två år senare åtalades två män misstänkta för mordet, varav den ena dömdes till tio års fängelse och den andra friades.

Enligt hovrätten saknades tillräcklig bevisning som knöt denne till målsägandens bostad och åtalet ogillades. Ytterligare två personer delgavs misstanke för inblandning i mordet, men åklagaren lade ner förundersökningen mot dem

Nu har det dock framkommit nya uppgifter som lett till att Riksåklagaren idag valt att begära resning till den friade mannens nackdel.

– I januari 2019 lämnades nya uppgifter i fallet. Dessa har lett till att vissa utredningsåtgärder har vidtagits och att riksåklagaren har tagit upp förundersökningen igen, säger Lisbeth Johansson, överåklagare för handläggning av resningsärenden.

De två personer som avskrevs från förundersökningen är misstänkta. De har häktats på sannolika skäl misstänkta för delaktighet i mordet.

Unikt med resning till men för den misstänkte

Denna typ av ansökningar, till med för den tilltalade, är väldigt ovanliga i Sverige. Det har hänt endast ett fåtal gånger under de senaste decennierna.


Dela sidan:
Skriv ut: