Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

PTS och Huawei möts i förvaltningsrätten i dag

Nyheter
Publicerad: 2021-04-21 08:09

Under onsdagen inleder Förvaltningsrätten i Stockholm förhandlingarna i frågan om Post-och telestyrelsen (PTS) hade rätt att stänga ute telekomjätten Huawei från de svenska 5G-näten, enligt TT.

PTS meddelade den 20 oktober 2020 att produkter från kinesiska Huawei och ZTE inte får användas vid utbyggnaden av det svenska 5G-nätet.

Beskedet kom bara veckor innan auktionen av de svenska 5G-frekvenserna skulle genomföras, och hade sin grund i en säkerhetsprövning som gjorts med Försvarsmakten och Säkerhetspolisen. I dag, onsdag, inleds för handlingar i Förvaltingsrätten i Stockholm där frågan om Post-och telestyrelsen (PTS) hade rätt att stänga ute telekomjätten Huawei från de svenska 5G-näten ska avhandlas. Det skriver TT.

Säkerhetsprövningen

Säkerhetsprövningen som gjordes med Försvarsmakten och Säkerhetspolisen var ett krav som infördes i lag förra året, eftersom 5G anses utgöra kritisk infrastruktur och tillstånd bara får ges om det kan antas att användningen inte kommer skada Sveriges säkerhet.

Säpo, som nu också kallas till förhandlingarna i förvaltningsrätten, rekommenderade PTS att inte acceptera de två kinesiska företagen i svenska nät – bedömningen var att de är opålitliga eftersom Kina ägnar sig åt omfattande spionage.

Huawei överklagade PTS beslut men auktionen genomfördes dock ändå, efter en tillfällig paus. Auktionsvinnarna blev Hi3G (Tre), Net4mobility (Tele2 och Telenor) Telia och Teracom. Men det fanns villkor som vinnarna ska förhålla sig till. Villkoren löd bland annat att Huaweis produkter på lång sikt inte får användas i 5G-näten. Huawei överklagade även detta beslut.

Båda överklaganden tas nu upp i samma förhandling i förvaltningsrätten.

Säkerhetsrisken

Kenneth Fredriksen, ansvarig för den nordiska och baltiska marknaden på Huawei, säger till TT att Säpos bedömning om säkerhetsrisken är både felaktig och bristfällig.

 – Det baseras på antaganden om Kinas roll till Sverige och vice versa, men vi är ett privatägt företag och kan inte ses som ett med Kina, säger Fredriksen till TT.

Huawei kallat Kevin Curran, professor vid Ulster University i Irland, Tele 2:s tidigare teknikchef Thomas Helbo och Marja Dunderfelt, säkerhetsdirektör vid Huawei i Finland som vittnen.

PTS har kallat två personer från Säpo, senior analytiker Kennet Alexandersson och informationssäkerhetschef Kurt Alavaara.


Dela sidan:
Skriv ut: