Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Profilerad polis döms för flera tjänstefel – kan förlora jobbet

Nyheter
Publicerad: 2022-07-19 13:46
Foto Fredrik Sandberg / SCANPIX / TT

Poliserna använde en missbrukare som ”skådespelare” för att ”låtsas vilja köpa narkotika” av en man.
När de sedan uppfattade att en narkotikaöverlåtelse skett slog de till och satte handfängsel på båda männen, men släppte kort därefter sin ”skådespelare”.
Poliserna åtalades – dels för att ha släppt en person som gjort sig skyldig till brott, men också för att ha ljugit i rapporten avseende ”säljaren”, för att han genomfört en brottsprovokation – och för att ha försatt ”köparen” i livsfara.
Nu har polismännen, varav en är högt profilerad inom myndigheten, dömts.

Det var tidigt sommaren 2020 som en civil polispatrull spanade i centrala Stockholm och noterade en man som de uppfattade som missbrukare, inte minst eftersom mannen gång på gång ringde samtal. Poliserna förföljde mannen som åkte tunnelbana mot Bandhagen.

Man greps

I sin rapport skrev den profilerade polismannen att de när de kom till Bandhagen kunde se hur ”köparen” mötte ”säljaren”, en man med rötter i Senegal, som gav honom flera ”bollar” heroin varpå polismannen grep ”säljaren”, medan ”köparen avvek”.

Ur Polisens förundersökning
”Köparen försvann”

Han upprepar i rapporten att ”köparen” försvann: ”Köparen avvek direkt från platsen.

”Säljaren” dömdes några veckor senare för narkotikabrott av normalgraden till villkorlig dom. Han ansågs ha innehaft 0,21 gram heroin – alltså en ”boll” – för eget bruk.

Överenskommelse

Men utredarna anade oråd. Något i de ingripande polisernas historia stämde inte.

– Vi tog in övervakningsfilmen från stationen och kunde då se att det inte hade gått till så som de uppgav i rapporten, säger chefsåklagare Marianne Nordström på Särskilda åklagarkammaren.

Det skulle under utredningen visa sig att ”köparen”, som polismannen i förhören kallar ”Tofsen” redan på tunnelbanetåget mot Bandhagen kände igen polismannen och att de pratade med varandra.
Polismannen rapporterar efter detta till sina kollegor som är på väg till perrongen Bandhagen:
”Jag tror att det kommer ske någonting där men jag tror inte det är ”Tofsen” här som kommer göra någonting utan det är några andra killar”, säger han.

I förhöret berättar han vad ”Tofsen” och han pratade om på tåget:
– Han uppgav flera gånger också att han ville sätta dit den här afrikanska killen samtidigt så var han livrädd för den här killen om han skulle få reda på att han hade helt enkelt lockat dit polisen.

Åtalades

I våras åtalades två polismän, varav den profilerade polismannen anses ha varit drivande. Enligt åklagaren har de begått tjänstefel genom att:
• Frige en person (”Tofsen”) som var gripen misstänkt för narkotikabrott, utan att ta den misstänktes personuppgifter togs och utan att ta eventuell misstänkt narkotika i beslag.
• De har inte heller rapporterat det misstänkta brottet.
• Inte heller har de upprättat protokoll över gripande och användande av handfängsel, vilket de har skyldighet att göra.

Berövats rätten till rättvis rättegång

Men ännu allvarligare är det som åklagaren beskriver som att de har ”genomfört en provokativ åtgärd utan att det redovisats” vilket inneburit att det inte framgått i förundersökningsprotokollet mot den senegalesiske mannen, och därmed berövat honom rätten till en rättvis rättegång.

– Man har alltså genomfört en olovlig brottsprovokation, säger Marianne Nordström.

Risk för liv och hälsa

De har också använt en civilperson, ”Tofsen” till att delta och närvara vid provokationen med risk för dennes liv, hälsa och att dennes skulle göra sig skyldig till narkotikabrott.

Sist men inte minst åtalas den ena polismannen för grovt osant intygande, efter att han upprättat en anmälan och ett pm där han ljugit om händelseförloppet och påstått att det rört sig om en ”oidentifierad köpare som avvikit från platsen”.

Frias på en punkt

Enligt tingsrätten har åklagaren dock inte kunnat styrka att polismannen ljugit om huruvida det skett en narkotikaöverlåtelse på plattformen eller inte – därför friar tingsrätten honom från att ha använt en provokativ åtgärd samt falsk eller vårdslös tillvitelse.

Tingsrätten dömer alltså den profilerade polismannen för att ha frigett en person misstänkt för narkotikabrott, för att ha underlåtit att rapportera brottet samt inte rapporterat händelsen kring gripandet på ett korrekt sätt – alltså tjänstefel samt osant intygande.
”Med hänsyn till N.N:s erfarenhet och kunskaper måste han ha varit medveten om att hans agerande var felaktigt,” skriver rätten.

Den profilerade polismannen döms också i samma dom för tjänstefel för en annan händelse. I november 2020 följde han, och en kollega efter en ung man på Folkungagatan. Kollegan tacklade omkull honom, visiterade honom – men släppte honom sedan då de inte hittade något – men skrev ingen rapport.
”Våldsanvändningen saknade lagstöd”, konstaterar tingsrätten och dömer kollegan för tjänstefel. Den profilerade polismannen frias dock från själva knuffen men fälls för tjänstefel efter den olagliga visitationen, samt för att inte ha upprättat protokoll om denna.

Kan förlora jobbet

Tingsrätten skriver att det samlade straffvärdet för den brottslighet som den profilerade polismannen har gjort sig skyldig till motsvarar ett kortare fängelsestraff. Felaktigt (se nedan) uppger domstolen sedan att han inte förekommer i belastningsregistret sedan tidigare.

Straffet stannar därför vid villkorlig dom, som eftersom domstolen bedömer att han kommer förlora jobbet, inte ska förenas med dagsböter.

Polisens personalansvarsnämnd uttalade sig i samband med åtalet och skrev att den profilerade polismannen skulle bli av med jobbet om han fälldes i enlighet med åtalet. Nu ska myndigheten alltså ta ställning till om de brott han döms för är tillräckliga för ett avskedande.

Polismannen har tidigare dömts för att ha brutit armen på en tonårsflicka som inte kunde visa upp giltigt färdbevis på tunnelbanan. Eftersom Hovrätten rubricerade det inträffade som vållande till kroppsskada och inte misshandel fick polismannen behålla jobbet.

 


Dela sidan:
Skriv ut: