Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Trafikbråk resulterade i misshandel – får straffet sänkt

Processrätt
Publicerad: 2022-07-18 11:51
Foto: Fredrik Sandberg / TT /

Hovrätten mildrar straffet för en man som fälldes för misshandel efter en trafikdispyt. Domstolen beaktar bland annat att gärningen föregicks av att båda männen pekade finger åt varandra och att våldet inte har orsakat några allvarligare skador.

En 35-årig man åtalades vid Örebro tingsrätt för misshandel. Enligt åklagaren hade mannen knuffat en annan man, slagit honom i ansiktet och mot halsen ett flertal gånger sam rivit honom i ansiktet och på halsen. Händelsen inträffade den 11 september 2021 i Örebro. 

35-åringen förnekade brott. Han förklarade att han var på väg till Marieberg med sin dotter. Vid en påfart från Karlskoga kom en bil som skulle på motorvägen. Han låg i högerfilen. Det var mycket trafik och han försökte ge bilen en lucka men behövde sedan gå ut i vänsterfilen. Han blev irriterad så när han hamnade bredvid bilen pekade han finger mot föraren, det vill säga målsägande, för att markera att det inte var okej. Efter ett tag körde målsägande förbi, tutade och pekade finger tillbaka. Han såg hur bilen svängde av mot en restaurang och han tänkte att han skulle gå och ut för att prata med personen. Han parkerade snett bakom och när han klev ur bilen var han irriterad.

Det var laddad stämning. Han tog tag kring målsägandes huvud med en hand på vardera sida och trycke upp honom mot bilen, mellan förardörren och taket. Under tiden han höll i mannen, försökte denna slå honom. Han kände att det gick för långt och släppte då målsäganden, som hoppade på honom och slog honom i huvudet. Han tog tag i mannens arm/tröja för att försöka få honom att sluta. Han slog inte målsäganden men måste ha rivit honom när han försökte ta tag i dennes arm. 

Träffades i ansiktet

Tingsrätten konstaterade att den utsatte berättade om händelsen på ett sammanhängande och självupplevt sätt. Han kunde berätta om detaljer och avstod inte från att berätta om sådant som inte var till hans fördel. Uppgifterna bedömdes därför som trovärdiga och fick visst stöd av fotografier. Även vittnesuppgifter gav stöd för hans berättelser.

Det var därmed bevisat att 35-åringen, i samband med att han tryckte upp offret på motorhuven, knuffade honom samt utdelade slag som träffade målsäganden i ansiktet. Tingsrätten ansåg dock att det var svårt att med säkerhet bedöma antalet slag som träffade offret i ansiktet. Den uppkomna situationen var emellertid inte sådan att den gav den tilltalade rätt att bruka våld. Han dömdes därför för misshandel till villkorlig dom med 50-timmars samhällstjänst. Slutligen skulle han betala 5 000 kronor i skadestånd till offret.

En nämndeman var skiljaktig i avgörandet och ansåg att gärningen skulle rubriceras som ringa misshandel eftersom det inte var fråga om så mycket våld. 

Hovrätten lindrar straffet

35-åringen överklagade till Göta hovrätt och yrkade att hovrätten skulle frikänna honom, eller i annat fall, lindra straffet. 

Hovrätten konstaterar att straffvärdet uppgår till fängelse i en månad och att mannen sedan tidigare är ostraffad och lever under ordnade förhållanden. 

Den aktuella misshandeln har bestått i att 35-åringen utdelat ett slag och en knuff, vilket orsakat målsäganden smärta. Det har således inte varit fråga om annat än relativt begränsat våld och detta har inte orsakat några allvarligare skador. I någon mån ska även beaktas vad som föregått gärningen, varvid det kommit fram att såväl den tilltalade som målsägande pekat finger åt varandra. 

Sammantaget är brottets art inte av sådan karaktär att det finns tillräckliga skäl för fängelse och det finns därmed inte heller skäl att förena den villkorliga domen med samhällstjänst. Påföljden ska därför i stället bestämmas till villkorlig dom och 120 dagsböter om 270 kronor. (Blendow Lexnova)

Premiuminnehåll
Skaffa Mitt DJ Premium för att ladda ner filerna
misshandelbil
Blendow Lexnova
red@dagensjuridik.se

Dela sidan:
Skriv ut: