Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Ombudets yrselattack inte giltig ursäkt för sent överklagande

Processrätt
Publicerad: 2019-10-10 14:39
Foto: Janerik Henriksson / TT

Överklagandet var färdigt, men innan ombudet hann skicka in det drabbades han av en kraftig yrselattack och somnade sedan. Trots att läkarintyg visar att han det senaste året besvärats av återkommande, timslånga, yrselattacker som följs av ”förlamande muskelkramper och skakningar och därefter förlamande trötthet” återställs inte den försuttna tiden.

I april 2019 avslog Försäkringskassan en kvinnans överklagande av ett beslut gällande sjukpenning och sjukpenninggrundande inkomst. Kvinnan överklagade beslutet, men förvaltningsrätten avvisade det så som för sent inkommet.

Kvinnan vände sig efter detta till Kammarrätten i Göteborg och yrkade att tiden för att överklaga domen ska återställas.

Ombudet drabbades av svår yrselattack

Enligt kvinnan hade hennes ombud skickat överklagandet till henne för genomläsning, innan han skulle skicka in det till förvaltningsrätten samma kväll. I samband med att överklagandet blev klart, drabbades ombudet av en ”kraftig yrselattack” – ett akut tillstånd som gjorde att tröttheten tilltog, och att ombudet somnade. Överklagandet kom därför att skickas först dagen därpå.

Av läkarintyg framgår att ombudet under det senaste året besvärats av återkommande svåra attacker av yrsel följt av ”förlamande muskelkramper och skakningar och därefter förlamande trötthet”. Det framgår också att attackerna brukar hålla i sig några timmar och ofta slutar med att han somnar.

Ingen giltig ursäkt

Det som framkommit om ombudets tillstånd är dock inte, anser kammarrätten, inte en sådan omständighet som utgör giltig ursäkt för att överklagandet inte har kommit in i rätt tid. Kvinnans ansökan avslås därför. (Blendow Lexnova)


Mitt DJ Premium
Få tillgång till bakomliggande domar och dokument som ligger till grund för aktuella artiklar och reportage.

Dela sidan:
Skriv ut:

Johanna Haddäng
red@dagensjuridik.se