Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Frias från stöldåtal – fick panik när annan butikskund skrek

Processrätt
Publicerad: 2021-11-12 09:54
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

En kvinna frias från ringa stöld i hovrätten efter felaktig självscanning sedan skriket från en annan kvinna försatt henne i panik och hon hamnat i ett dissocierat tillstånd.
Att hon har tidigare erfarenheter av att dissociera får stöd av de journalutdrag hon åberopat.

Den 26-åriga kvinnan åtalades för att olovligen ha tagit livsmedelsvaror till ett värde av i vart fall 199 kronor i en  Coop-butik i Lund. Hon hade nöjt sig med att scanna varor för 50 kronor i självscanningen.

Hon erkände gärningen och medgav det enskilda anspråket och dömdes för ringa stöld till dagsböter i Lunds tingsrätt.

Gick i psykodynamisk terapi

Kvinnan som lider av psykisk ohälsa berättade i Hovrätten över Skåne och Blekinge att hon, när hon var i självskanningskassan hörde hon ett skrik från en kvinna i butiken. Vid tidpunkten för nu aktuell händelse gick hon i psykodynamisk terapi för att bearbeta ett trauma från barndomen.

Från detta trauma sitter en särskild lukt och ett skrik kvar i hennes minne. När hon känner denna lukt eller hör ett liknande skrik dissocierar hon, vilket innebär att hon försvinner bort i sitt medvetande. Skriket från kvinnan i butiken gjorde att hon fick upp en obehaglig minnesbild och en panikkänsla.

Hon var därför tvungen att lämna butiken. Detta har hänt tidigare, framförallt när hon var tvångsinlagd på psykiatriavdelning under 2019. Hon vet inte hur det tar sig uttryck när hon hamnar i ett sådant dissocierat tillstånd.

Kan inte lämnas utan avseende

Hovrätten konstaterar att den av åklagaren åberopade bevisningen visserligen talar för att kvinnan underlåtit att skanna varorna och därefter lämnat butiken i syfte att stjäla dem, framförallt vittnets uppgifter om att hon tittat sig omkring och inte stannat på hans uppmaning.

Vad hon berättat om att hon hamnade i ett dissocierat tillstånd vid det aktuella tillfället och inte var medveten om sitt handlande kan dock enligt hovrätten inte lämnas utan avseende. Att hon har tidigare erfarenheter av att dissociera får även stöd av de journalutdrag hon åberopat.

Tillräcklig bevisning som motbevisar hennes uppgifter om att hon saknade uppsåt har inte lagts fram. Åtalet ska därför ogillas. (Blendow Lexnova)

Premiuminnehåll
Skaffa Mitt DJ Premium för att ladda ner filerna
Friasringastöld

Dela sidan:
Skriv ut:

Mikael Kindbom
red@dagensjuridik.se