Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Experimenterade med ADHD-medicin – döms för narkotikabrott

Processrätt
Publicerad: 2022-07-28 08:23
Foto: Gorm Kallestad/ NTB scanpix

Hovrätten bedömer, till skillnad från tingsrätten, att en kvinna, som prövat Elvanse, innehållande amfetamin, för att se om hon mådde bättre av den medicinen än sin egen ADHD-medicin, i vart fall måste förstått att det fanns en avsevärd risk för att den tablett hon tog innehöll narkotika. Hon döms därför för ringa narkotikabrott.

En 19-årig kvinna åtalades vid Haparanda tingsrätt för ringa narkotikabrott och påstods olovligen ha använt amfetamin.

Hon erkände de faktiska omständigheterna men motsatte sig att hon skulle dömas med motiveringen att hon saknade uppsåt till att använda amfetamin. Hon berättade att hon hade recept på Concerta för sin ADHD men att medicinen fick henne att må dåligt. En kamrat erbjöd henne att prova Elvanse, vilket hon gjorde utan att veta att det innehåll amfetamin.  

Av utredningen framgick att den tilltalade befann sig på ett hotell i Luleå den 4–5 februari 2022 och att hon visade tecken på narkotikapåverkan. Det utfördes en kroppsbesiktning, som efter analys visade att hon hade amfetamin i urinen. 

Uppsåtet inte styrkt

Tingsrätten konstaterade att de faktiska omständigheterna i gärningsbeskrivningen var styrkta. Gällande frågan om uppsåt så godtog tingsrätten att kvinnan inte visste att Elvanse innehöll amfetamin. Möjligen insåg hon att det fanns en risk för att preparatet innehöll amfetamin men det saknades underlag för slutsatsen att hon var likgiltig inför det förhållandet. Det var alltså inte styrkt att kvinnan använde amfetamin med uppsåt, vilket föranledde att hon frikändes från åtalet.

Åklagaren överklagade till Hovrätten för Övre Norrland och yrkade att 19-åringen skulle dömas för ringa narkotikabrott till dagsböter. 

Hovrätten av annan uppfattning

Hovrätten noterar att kvinnan har berättat att hon kände till att Elvanse används för behandling av samma problematik som hennes egen medicin, Concerta, som emellertid inte innehåller amfetamin. Syftet var att prova om hon mådde bättre av den medicinen, som hon i sina kontakter med psykiatrin diskuterat att byta till. Mot denna bakgrund måste hon i vart fall ha förstått att det fanns en avsevärd risk för att den tablett hon tog innehöll narkotika.

Hon har ändå tagit tabletten och därigenom varit likgiltig inför den beaktansvärda risken. Hon ska därför dömas för ringa narkotikabrott i enlighet med åtalet till påföljden 30 dagsböter om 50 kronor. (Blendow Lexnova)

Blendow Lexnova
red@dagensjuridik.se

Dela sidan:
Skriv ut: