Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Döms för svarttaxiresa – motbud till kunden bevisat

Processrätt
Publicerad: 2022-08-02 11:04
Foto: Balazs Mohai/ AP

En man döms till dagsböter för att ha tagit betalt för en körning mellan Täby och Åkersberga utan att ha haft taxitrafiktillstånd.
Enligt tingsrätten bevisade kundens uppgifter att mannen lämnat ett motbud när hon erbjudit sig att betala 300 kronor för resan.
Nu står det klart att mannen nekas prövningstillstånd i hovrätten – och den fällande domen står därmed fast.

Mannen stoppades av polisen när han körde en kvinna mellan Täby och Åkersberga i november förra året.

Kvinnan hade varit ute på krogen och försökt beställa taxi via en app, men misslyckats vid flera tillfällen. Hon såg då att det stod ett par bilar vid den plats där taxibilar brukar stanna och gick fram och frågade vad de tog för att köra till Åkersberga. Den första bilen tyckte hon var för dyr och hon gick därför fram till den nu åtalade mannen och frågade om han kunde köra henne om hon swishade 300. Han uppgav då att han kunde göra det för 350 kronor – och hon satte sig i bilen för färd mot Åkersberga.

En bit på väg körde en polisbil upp bakom bilen och den åtalade mannen sa då att hon skulle säga till polisen att de var vänner. Hon fick då panik och hoppade ur bilen.

Nekade till brott

Den åtalade mannen har å sin sida uppgett att han stått och väntat på en kompis när en kvinna, som han kände igen sedan tidigare, kom fram och frågade om han var taxin som hon beställt, varpå han svarade nej och hon gick iväg. Efter en stund kom hon tillbaka, nästan gråtandes, och sa att hon frös väldigt mycket. Han erbjöd då henne att följa med till Åkersberga när han skulle åka – och framhöll att han inte ville ha betalt. Hon sade dock att hon ville betala ändå och när hans kompis som han väntade på aldrig dök upp åkte de till slut utan honom.

Han blev mycket stressad när polisen körde upp bakom honom och tänkte att han kanske kört mot rött eller så. När Polisen frågade vart de skulle och vem kvinnan i bilen var svarade han att det var en vän då han inte visste vad han annars skulle svara. Han nekade till att han skulle ha kört taxi då han har ett annat jobb och inte har något behov av detta.

Döms till dagsböter

Tingsrätten ansåg att kvinnan på ett trovärdigt sätt berättat att mannen gav ett motbud när hon frågat om betalning, att de inte kände varandra samt att han sagt till henne att uppge för polisen att de var vänner när de stoppades. Mot den bakgrunden ansåg tingsrätten att åklagaren motbevisat mannens uppgifter om att han inte haft för avsikt att ta betalt för körningen.

Han dömdes därför för otillåten taxitrafik till dagsböter.

Mannen överklagade domen till Svea hovrätt och begärde samtidigt att få en offentlig försvarare förordnad för sig. Nu står det klart att hovrätten varken förordnar någon offentlig försvarare eller meddelar prövningstillstånd i målet. Den fällande domen står därmed fast.

Premiuminnehåll
Skaffa Mitt DJ Premium för att ladda ner filerna
dagsbötertaxi

Dela sidan:
Skriv ut: