Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Dömdes för brott som inte finns – domen måste upphävas

Processrätt
Publicerad: 2019-07-05 09:34
Eskilstuna tingsrätt Foto: Fredrik Sandberg / TT /

I måndags dömdes en 17-årig pojke av Eskilstuna tingsrätt för förberedelse till skadegörelse efter att ha förberett en skolbrand i våras. Dagen efter upptäcktes dock att 17-åringen dömts för ett brott som inte existerar och domen måste nu upphävas, det rapporterar SVT Sörmland.

När 17-åringen greps i anslutning till den aktuella skolan hade han en bensindunk med sig och längs med flyktvägen hittades senare en tändare.

Åklagaren yrkade att 17-åringen i första hand skulle dömas till förberedelse till grov skadegörelse och i andra hand till förberedelse till skadegörelse.

Dömdes för förberedelse till skadegörelse

Tingsrätten ansåg att det inte gick att utgå från att pojken avsåg att skada något som skulle innebära fara för någon annans liv eller hälsa, eller något annat sådant förhållande som kunde leda till att en fullbordad gärning skulle bedömas som grov.

Han dömdes därför för förberedelse till skadegörelse av normalgraden till 30 timmars ungdomstjänst.

Brottet finns inte

Dagen efter avkunnad dom upptäckte dock rättens ordförande att brottet som 17-åringen dömts för inte existerar. Han kontaktade då åklagaren och förklarade vad som hade hänt.

– Då tänkte jag på en gång ”aj det här var inte bra”. Det är ytterst olyckligt men den mänskliga faktorn gjorde tyvärr att det blev så här, säger åklagaren Maria Estberg till SVT.

Åklagaren valde att överklaga domen till Svea hovrätt där den nu kommer att upphävas utan huvudförhandling. Rättens ordförande menar att det handlar om den mänskliga faktorn och hänvisar till att saker och ting går fel ibland.

– Det är ovanligt att sånt här händer. Jag har personligen aldrig varit med om det förut men som i alla verksamheter kan det gå fel ibland, säger rådman Samuel Hägg, rättens ordförande i målet till SVT.


Mitt DJ Premium
Få tillgång till bakomliggande domar och dokument som ligger till grund för aktuella artiklar och reportage.

Dela sidan:
Skriv ut: