Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Armgrepp på skolelev inget ofredande – man frias i hovrätten

Processrätt
Publicerad: 2022-09-07 09:28
Foto: Jessica Gow /TT

Splittrade vittnesuppgifter friar en man som åtalats för ofredande av en pojke, som enligt honom, kastat ett föremål på hans fönster.
Enligt tingsrätten hade det inte framkommit tillräckligt tydligt att vittnena sett mannen ta tag i pojken och dragit honom på det sätt åklagaren angett i gärningsbeskrivningen.
Nu fastställer hovrätten den friande domen.

Mannen bor tillsammans med sin hustru intill en skola i Stockholmsområdet. Enligt mannen hade han och hustrun vid upprepade tillfällen upplevt hur skolelever kastat stenar, träpinnar, bollar och snöbollar mot deras fönster. Vid ett tillfälle kastade någon en sten som krossade fönstret, vilket polisanmäldes. I syfte att komma till rätta med detta problem hade mannen, vid flera tillfällen, mejlat skolans rektor – som lovat att ta tag i problemet.

Den aktuella dagen befann han och hustrun sig i bostaden, i närheten av fönstret, när det plötsligt small till. De båda blev rädda och när han tittade ut ur fönstret observerade han en pojke som sprang iväg. Mannen upplevde då att han inte bara kunde ”sitta kvar och acceptera detta”, utan kände sig ”tvungen att skydda sin egendom mot skadegörelse”. Han begav sig därför ut i syfte att tala med personalen som befann sig i närheten. När han kom ut fick han plötsligt syn på pojken som sprungit utanför fönstret och konfronterade honom. Han tog också tag i pojkens arm för att få honom att gå med honom till personalen. Pojken började då skrika, vifta med armarna och hoppa.

Personalen blev vittnen

Snabbt anlände en person ur skolans personal och sa åt honom att han inte kunde göra som han gjorde. Kort senare kom ytterligare en person och förde med sig pojken bort. Några dagar senare fick han reda på att han blivit polisanmäld.  

Två personer ur personalen vittnade vid tingsrätten. Båda uppgav att de hörde ett av barnen skrika ”hjälp”. Det ena vittnet har uppgett att pojken ”blev fasthållen” och det andra vittnet uppgav att pojken ”blev dragen eller släpad av en man som hon inte vet vem det var”.

Oenig tingsrätt friade – hovrätten fastställer

Tingsrätten ansåg att åklagarens bevisning inte höll för att döma mannen och pekade på att målsäganden och vittnena lämnat berättelser som inte var samstämmiga med varandra. Enligt tingsrätten hade det inte framkommit tillräckligt tydligt att vittnena sett mannen ta tag i pojken och dragit honom på det sätt åklagaren angett i gärningsbeskrivningen.

Tingsfiskalen och en nämndeman var dock skiljaktiga och ville fälla mannen.

Domen kom också att överklagas till hovrätten – som nu fastställer den friande domen.


Dela sidan:
Skriv ut: