Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

20-åring beviljas resning – fel att utfärda ordningsbot

Processrätt
Publicerad: 2022-07-28 13:40
Foto: Johan Nilsson / TT

I traktorer finns det ingen begränsning av antalet tillåtna passagerare – och därför var det fel att utfärda ordningsbot mot en 20-årig man.
Ordningsboten undanröjs nu av hovrätten sedan åklagaren begärt resning.

Den 20-åriga mannen godkände i maj 2019 ett föreläggande av ordningsbot och lagfördes genom detta för otillåten placering av passagerare i bil.

Åklagaren kom senare att ansöka om resning till förmån för 20-åringen och yrkade att ordningsboten undanröjs. Som grund för ansökan uppgav åklagaren att ordningsboten är felaktig då 20-åringen framfört en A-traktor, vilken inte omfattas av lagstiftningen.

”Saken är uppenbar”

Hovrätten för Nedre Norrland konstaterar nu att det av trafikförordningen framgår hur många passagerare som får tas med vid färd i bil eller på motorcykel och hur de då ska vara placerade. Bestämmelsen omfattar dock inte traktorer – och ordningsboten har därför ”uppenbart stridit mot lag”. Resning ska därför beviljas.

Resningen är till förmån för 20-åringen ”och saken är uppenbar” – det finns därför förutsättningar att omedelbart undanröja ordningsboten. (Blendow Lexnova)

Premiuminnehåll
Skaffa Mitt DJ Premium för att ladda ner filerna
felaktigordningsbot
Mikael Kindbom
red@dagensjuridik.se

Dela sidan:
Skriv ut: