Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Nämndeman pratade om pågående mål på bussen – stängs av

Nyheter
Publicerad: 2019-08-23 14:12
Foto: Johan Nilsson / TT

Helsingborgs tingsrätt har idag beslutat att stänga av en nämndeman som under en lokal bussresa fört ett samtal, med en annan nämndeman, om ett pågående narkotikamål.

Det är efter uppgifter i media om att nämndemannen beklagat sig över de tilltalades uppförande, uttalat att de varit häktade i ett år och borde vara fortsatt häktade som tingsrätten kallade till möte med nämndemannen.

Under mötet bekräftade den kvinnliga nämndemannen för tingsrätten att hon fört ett samtal med en annan nämndeman, som inte satt med i det aktuella målet, men att hon inte kunde minnas exakt vad som sades under samtalet.

Stängs av efter tingsrättens överläggning

Helsingborgs tingsrätt anser, trots att det inte är klarlagt exakt vad som sades, att det framkommit att nämndemannen ”gjort uttalanden som kan uppfattas som att hon redan tagit ställning i skuldfrågan”. Hon har, enligt tingsrätten, även gjort uttalanden på ett sådant sätt och i sådant sammanhang ”att det kan uppfattas som ett uttryck för en bristande respekt för rättssystemet eller parterna i processen”.

Enligt tingsrätten skadar liknande uttalanden från nämndemän allmänhetens förtroende för rättsskipningen varför nämndemannen stängs av från uppdraget som sex månader räknat från idag.


Dela sidan:
Skriv ut: