Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Polisman döms för tjänstefel – frias från misshandel

Nyheter
Publicerad: 2023-03-08 11:26
Foto: Jurek Holzer / SvD / TT

De tre pojkarna sprang för att hinna till bussen när de blev stoppade av polisen.
Ingripandet mot de oskyldiga pojkarna blev våldsamt, och en av dem knäades i magen av en polisman.
Nu döms polismannen för tjänstefel

De tre pojkarna hade i våras fått åka in till stan för att fira att en av dem fyllt femton år. De hade ätit på asiatisk buffé, och en av dem berättade i förhören hur han ätit lite för mycket, att han hade ont i magen när de gick mot bussen.

På väg från restaurangen kollar de busstiderna, och inser att det är lite sena – de har en tid de måste vara hemma, som deras föräldrar gett dem.
– Så vi var tvungna och liksom springa för att kunna hinna med bussen, för att annars hade jag kommit för sent och det ville inte jag för när, morsan vill inte att jag kommer sent, säger en av dem i förhören.

”En spark rakt i magen”

De sprang längs Luntmakargatan när det plötsligt, berättade pojken, kommer ”tre poliser som bara hoppar på, hoppar på mig och XX och NN. Dom, den ena polisen, han, han tog sina händer och lutade mot våra axlar och hängde på oss, så att han sparkade iväg, alltså han sparkade XX, så att han, han fick en spark rakt i magen, så han flög iväg och då och då, då fick dom och då höll de fortfarande oss liksom kvar.

Han berättade att polismannen höll fast honom och kompisarna. Men pojken visste inte att de var poliser, de hade ännu inte legitimerat sig som poliser och var är civilklädda.

– Jag ser snubbar runt mig eller en massa gubbar. Sen försöker jag gå undan för jag tror att vi ska bli rånade för det var civilpoliser. Och sen vad heter det får jag en spark i magen. Sen håller två såhär fast mig i armarna och kastar ner mig på marken. Och sen kollar jag bak för och se vad som hänt med Z och Y. Då ser jag att båda ligger nere på marken.

Han berättade hur en av hans kompisar blev sparkad av en av poliserna.
– Så att de, för, för X han, han försökte gömma sin mobil, för att han trodde det var rånare eller någonting sånt och då sparkade honom i magen, så att han skulle ligga ner, för, för jag vet inte varför, men alltså hans, alltså han gick iväg och ramlade rakt på rumpan och sedan kom en till polis bakifrån, för att de var fyra stycken.

En av pojkarnas teckning av händelsen.
Tvingades klä av sig

Han beskrev hur poliserna skriker på dem, säger till dem att vara tysta. Och också hur poliserna söker genom deras kläder.

– Dom frågade mig om jag kunde ta av mig byxorna, de skulle kolla igenom. Och ja… då fick jag ta av mig byxorna. Och sedan efter så fick jag ta av mig jackan och tröjan och sedan efteråt fick jag ta av mig kalsongerna och t-shirt och dom, dom kollade igenom mig, alltså mitt i gatan. Vi stod mitt i gatan där och dom kollade igenom mina kläder och sånt där och då fick jag ta isär mina skinkor och sedan fick jag ta, lyfta på min pung, för att de ville kolla igenom noga.
– Det var obehagligt, för att det var massa människor som gick förbi och dom skrattade också samtidigt när de såg mig helt naken.

– Ja, var, jag var ganska rädd, jag var skakig och samtidigt, jag grät lite.

Skjutsade dem hem

Poliserna förefaller sedan ha förstått att de gripit helt oskyldiga pojkar, och erbjöd dem skjuts hem. När föräldrarna senare får klart för sig vad pojkarna varit med anmäler de poliserna i patrullen.

En av pojkarna beskrev i förhören hur han traumatiserats av det som hände dem.
– Ibland jag får sådana här, ja mitt huvud liksom det bara, det känns som att två personer försöker klämma ihop mitt huvud. Jag hör, jag hör ingenting ibland och sen dålig koncentration i skolan.
Han har fått sömnsvårigheter.
– Och efter det där så har jag haft huvudvärk varenda dag.

En annan av dem berättade att fick mardrömmar efter händelsen.

En av de andra pojkarna, som säger att han blev knäad i magen, berättade att han fick åka till sjukhuset.
– Jag behövde gå till sjukhuset för jag kräktes så mycket efter det.
Förhörsledaren frågar: Hur pass hård var den här sparken då?
– Det var knä så han hoppade in med sitt knä.

Åtalades

En av de fyra polismännen åtalades, misstänkt för misshandel genom att han knäat en av pojkarna i magen, och tjänstefel genom att han kroppsbesiktigat den ena pojken, trots att laga stöd för detta saknats och för att han låtit besiktningen, som varit av större omfattning, äga rum på allmän plats, samt – inte upprättat protokoll över kroppsbesiktningen.

Polismannen nekade:
– Vad ska jag säga mer än jag har sagt, det är ju tumult, hade jag, jag kan ju inte, jag kan inte säga varje rörelse jag har. Jag har inte haft något uppsåt till att knäa någon, medvetet eller slå någon.

Döms för tjänstefel

Tingsrätten meddelade i dag onsdag att de dömer polismannen för tjänstefel för kroppsbesiktningen, men frikänner honom för misshandel.

Polismannen förnekade att han gjort sig skyldig till något brott. Han hade dock gått med på att han – i samband med ingripandet – råkat knäa pojken i magen, men tillbakavisat att det skett med uppsåt. Enligt polismannen hade han rätt att visitera den andre pojken efter vapen på det sätt som skedde.

Tingsrätten dömer polisen för tjänstefel bestående i att han förmått den sistnämnda pojken att dra ned sina byxor och kalsonger för att kontrollera om denne hade vapen på sig. Enligt tingsrätten fanns det inte fog för en sådan undersökning, en så kallad kroppsbesiktning. Till saken hör också att en sådan ska förrättas inomhus och i ett enskilt rum.

Frikänns från misshandel

Tingsrätten frikänner dock polismannen från ansvar för misshandel. Rätten menar att den utredning som har lagts fram ger en bild av att det – då pojken fick polismannens knä i magen – var fråga om ett snabbt och tumultartat händelseförlopp och det är inte utrett vad som närmare bestämt hände.

Enligt tingsrätten är det därför inte bevisat att polismannen hade uppsåt att knäa pojken och tillfoga honom smärta. Polismannen hade därigenom inte heller gjort sig skyldig till tjänstefel, vilket åklagaren hävdat i andra hand.

Påföljden har bestämts till böter, sammanlagt 28 000 kronor. Polismyndigheten ska också betala 25 000 kronor i skadestånd till pojken som utsattes för kroppsbesiktningen.

Rätten bestod av chefsrådmannen Niklas Wågnert och tre nämndemän. En av nämndemännen ville döma polismannen även för tjänstefel avseende knäet i magen.

Polisens personalansvarsnämnd har uttalat sig i ärendet och kom fram till att den åtalade polisen skulle skiljas från sin anställning vid händelse av en fällande dom för misshandel som inte är ringa. Skulle han däremot dömas för misshandel som är ringa och/eller tjänstefel kommer han inte att skiljas från sin anställning.


Dela sidan:
Skriv ut: