Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Polisman åtalad – tryckte pistol mot misstänkt biltjuvs mamma

Nyheter
Publicerad: 2020-09-14 14:22
Foto: Johan Nilsson / TT

Poliserna misstänkte att mannen hade stulit en bil – vilket han inte hade.
De genomförde en husrannsakan i mannens bostad och en av dem tryckte då, enligt åtalet, sitt vapen mot den misstänkte mannens mammas hals och bringa.
Den andra polisen åtalas för att ha misshandlat den misstänkte.
Nu har Polisens ansvarsnämnd yttrat sig i ärendet.

Patrullen befann sig i ett parkeringshus, vid en bil de misstänkte kunde vara stulen. En man dök upp och sa att det var hans bil.
Mannen lämnade över ett körkort, men sprang sedan från platsen. Poliserna begav sig då till en adress, kopplad till körkortet.
Man beslutade att genomföra en husrannsakan.
Enligt en anmälan så öppnade den misstänktes mamma dörren, eftersom poliserna höll på att bryta sig in, och fick då ett vapen riktat mot sig.
”Mannen som höll i pistolen skrek åt mamman att hon skulle hålla upp händerna och gå in i lägenheten.”
Polismannen bar, enligt anmälan, inte uniform.

Misstanken föll

Under en säng i lägenheten hittades den misstänkte mannen, och enligt anmälan belades han med handfängsel, och fick motta både sparkar i ryggen och slag i ansiktet av en av poliserna.

I en soffa i lägenheten hittades bilens nycklar, varför misstanken om att den var stulen föll. Det visade sig dock att körkortet mannen visade upp var hans brors alternativt förfalskat, varför han misstänktes för missbruk av urkund eller urkundsförfalskning.

Först en stund senare, när en uniformerad patrull kom till platsen, förstod den misstänkte och mamman att de var poliser, enligt anmälan.

Den ena polismannen åtalades i början på sommaren för olaga hot alternativt tjänstefel i två fall, och den andra för misshandel.
Båda nekar till brott.

Kan förlora jobbet

Polisens personalansvarsnämnd har nu yttrat sig till tingsrätten. Polismannen som misstänks för olaga hot alternativt tjänstefel skriver nämnden att ”det mesta talar för att han inte kommer att skiljas från sin anställning om han döms för olaga
hot. Nämndens slutliga ställningstagande kommer dock att bli beroende av vad
som redovisas i domen och av vad som kommer fram i övrigt.”

Den misshandelsåtalade polisen kommer, enligt nämnden, att skiljas från sin anställning om han döms för misshandel som inte är ringa.”

Huvudförhandlingen hålls i november.


Dela sidan:
Skriv ut:

Kommentarer
Håll dig till ämnet i artikeln du kommenterar och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och för berörda personer i artikeln. Inlägg som vi bedömer som olämpliga kommer tas bort.