Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Polisen spelade in möte mellan misstänkt och försvarare

Nyheter
Publicerad: 2019-12-30 08:08
Foto: Pontus Lundahl / TT /

Justitieombudsmannen, JO, kritiserar Polisen efter att ett möte mellan en försvarare och hennes klient spelats in med övervakningskamera i arresten i Solna.
Enligt JO strider en sådan inspelning mot rättegångsbalken – även om övervakningskameran inte spelar in ljud och oavsett om inspelningen sparas eller raderas.

En man som var misstänkt för ett brott och hade anhållits förvarades i polisens arrest i Solna. Den misstänkte hade rätt till ett möte med sin försvarare. När mötet ägde rum i arresten spelade polisen in detta med en övervakningskamera som spelade in bild men inte ljud.

Mannens advokat anmälde händelsen till Justitieombudsmannen, JO.

Konfidentialitet

JO framhåller inledningsvis att ett möte av det aktuella slaget ska ske i enrum enligt en bestämmelse i rättegångsbalken. Syftet med bestämmelsen är att säkerställa att den misstänkte ska få samtala enskilt med sin försvarare och att kontakten mellan dem kan omfattas av konfidentialitet.

Enligt JO innebär bestämmelsen att ett möte mellan den misstänkte och dennes försvarare som ska få ske i enrum, inte heller får övervakas med övervakningskamera – även om övervakningskameran inte spelar in ljud och oavsett om inspelningen sparas eller raderas.

Infört nya rutiner

Polismyndigheten kritiseras därför för att mötet övervakades med övervakningskamera.

Avslutningsvis ser JO positivt på att Polismyndigheten infört nya rutiner vid arresten i Solna så att möten i enrum mellan misstänkta och deras försvarare inte längre övervakas. (Blendow Lexnova)


Dela sidan:
Skriv ut:

Ellen Bergqvist
red@dagensjuridik.se