Polisen ska utbildas i att bemöta personer med psykisk ohälsa

Polismyndigheten ska stärka kompetensen hos polisanställda för att bemöta personer med psykisk ohälsa kopplat till brott i nära relation. Det framgår av ett pressmeddelande.
Enligt Polismyndigheten har en stor andel av de personer som begår dödligt våld i nära relation en bakomliggande psykisk ohälsa. Regeringen har därför gett Polismyndigheten i uppdrag att förstärka de interna utbildningsinsatserna.
Bemötande av de brottsutsatta
”Arbetsmetoderna för att bemöta psykisk ohälsa kopplat till brott i nära relation ska utvecklas och särskild vikt ska ligga på bemötande av de brottsutsatta”, skriver Polismyndigheten.
– Varje dag möter våra medarbetare personer som lider av psykisk ohälsa och det har länge funnits en stor intern efterfrågan kring att få tid att utveckla våra metoder, säger Erika Gyllenswärd, verksamhetsutvecklare brott i nära relation och projektledare för uppdraget.
Samverkandeformer och riskbedömningar
Polismyndigheten får också i uppdrag att utveckla samverkansformer och riskbedömningar med relevanta aktörer, som till exempel hälso- och sjukvården och socialtjänsten.
Delredovisningar ska lämnas till regeringen senast den 30 mars 2023 och den 15 juni 2024. Uppdraget ska slutredovisas senast den 15 september 2025.