Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Polisen ska få kroppsvisitera vid förhör – för sin egen säkerhet

Nyheter
Publicerad: 2020-06-30 10:33
Foto Ola Torkelsson / TT

I en ny proposition föreslår regeringen ett antal lagförslag som syftar till att bidra till ett förstärkt medarbetarskydd för polisanställda.
Det handlar bland annat om utökat rätt till kroppsvisitering vid förhör samt att även civilanställda ska kunna ges en kvalificerad skyddsidentitet vid behov.

Regeringen vill att det införs en ny bestämmelse i polislagen som ger polisen möjlighet att kroppsvisitera förhörspersoner i samband med förhör som hålls hos Polisen eller Säpo – om det är nödvändigt av säkerhetsskäl för att söka efter vapen och andra farliga föremål.

Säpo ska få ut fler uppgifter om enskilda från sjukvården

Bland förslagen i propositonen finns även ett om att civilanställda vid Polisen ska kunna ges en kvalificerad skyddsidentitet om det finns ett behov av detta.

Slutligen föreslås en ändring i patientsäkerhetslagen som innebär att Säkerhetspolisen ska kunna inhämta uppgifter om enskilda från hälso- och sjukvården i fler fall än idag.
Detta ska möjliggöras genom att skyldigheten för hälso- och sjukvårdspersonal att lämna ut uppgifter om en enskild ska utvidgas till att gälla för allt personskyddsarbete som Säkerhetspolisen har ansvar för.


Dela sidan:
Skriv ut:

Kommentarer
Håll dig till ämnet i artikeln du kommenterar och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och för berörda personer i artikeln. Inlägg som vi bedömer som olämpliga kommer tas bort.