Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Polisen ska få göra husrannsakan i förebyggande syfte

Nyheter
Publicerad: 2021-06-09 13:52
Inrikesminister Mikael Damberg (S) Foto: Henrik Montgomery / TT

Regeringen föreslår att Polisen ska få utökade möjligheter att genomföra husrannsakningar i förebyggande syfte.
I en ny lagrådsremiss föreslås därför att Polisen i framtiden ska gå genomföra husrannsakningar i exempelvis gemensamma utrymmen kopplade till flerfamiljshus.

Enligt Damberg är det vanligt förekommande att kriminella personer använder gemensamma utrymmen för att gömma vapen och andra föremål i gemensamma utrymmen kopplade till flerfamiljshus.

Därför vill regeringen ge polisen en ny befogenhet att i brottsförebyggande syfte söka efter sådana föremål i ”situationer där risken framstår som stor att till exempel skjutvapen eller sprängämnen ska användas vid våldsbrott”. Enligt Mikael Damberg ska det dock vara ett krav att det ”kan antas” att husrannsakan ska leda till att ett farligt föremål påträffas.

– Jag tror att det finns ett brett stöd i riksdagen. I övrigt så ser vi att med de straffskärpningar som regeringen har genomfört så ser vi att kriminella inte gärna vill ha sina vapen på sig eller i sina bostäder. Då har de valt att utveckla nya metoder och då gömmer man till exempel sina vapen i gemensamma utrymmen, säger Mikael Damberg (S).


Dela sidan:
Skriv ut: