Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Polisen: Sexualbrott mot barn på nätet ökar i coronatider

Nyheter
Publicerad: 2020-03-26 10:57
Foto: Bertil Ericson / TT /

Internetrelaterad brottslighet som begås mot barn har ökat sedan coronautbrottet enligt polisen.
Det rapporterar Sveriges Radio.

Sedan coronautbrottet har den dagliga användningen av internet ökat – både bland barn och vuxna, vilket också medfört att förövare i allt högre utsträckning tar kontakt med barn för att utnyttja dem sexuellt, och också att nätpedofiler delar mer barnpornografi på nätet.

– Det är båda de aktiviteterna som ökar. Och framförallt är det skrämmande att förövarna själva uttrycker att det är många barn på nätet och de är lättillgängliga eftersom kontrollen på vissa appar och plattformar är mindre än det brukar vara, säger Patrick Cordner, sektionschef för polisens nationella IT-brottscentrum till SR.

”Gynnsamt läge”

Polisens utredare kan i realtid följa hur misstänkta kommunicerar med varandra, och utbyter tips och erfarenheter, samt delar övergreppsmaterial på barn.
Och de kan konstatera en tydligt ökad aktivitet – där de misstänkta själva beskriver ett ”gynnsamt läge” eftersom fler barn nu är aktiva på nätet.

Samtalen mellan förövare sker mestadel på Darknet, ett krypterat ”sub-nät” . medan kontakten med barn tas på vanliga chattar, i sociala medier och på onlinespel.

– Det ska man komma ihåg att det är absolut ingen speciell plattform. Det kan vara allt från Ps4 (en spelkonsol) till andra chattar av olika slag, säger Patrik Cordner.

Anmälningar släpar efter

Unicef har i ett uttalande beskrivit hur man även vid tidigare epidemier sett att övergreppen mot barn ökat.

För den här typen av brott släpar anmälningarna som regel efter, men Patrick Cordner räknar med att ökningen kommer att synas i statistiken framöver.

Han poängterar att det är viktigt att föräldrar pratar med sina barn om vad de gör online.

– Så att de förstår att det finns lite faror där ute och hur man ska uppträda, och att man inte ska lägga någon skuld på barnen. Kommunikation med barnen kan göra stor nytta.


Dela sidan:
Skriv ut:

Kommentarer
Håll dig till ämnet i artikeln du kommenterar och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och för berörda personer i artikeln. Inlägg som vi bedömer som olämpliga kommer tas bort.