Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Polisen och bankerna i gemensam aktion mot ekonomisk brottslighet

Nyheter
Publicerad: 2022-09-23 08:10
Foto: Erik Johansen/NTB/TT

Polismyndigheten och de största bankerna, samt Bankföreningen, gör ett gemensamt krafttag i arbetet mot ekonomisk brottslighet.

Polismyndigheten, SEB, Swedbank, Nordea, Handelsbanken och Svenska Bankföreningen har ingått en överenskommelse om samverkan för att förebygga, förhindra och försvåra ekonomisk brottslighet som till exempel bedrägerier. Det framgår av ett pressmeddelande.

– Överenskommelsen innebär att vi kommer arbeta tillsammans med bankerna för att minska den organiserade brottslighetens handlingsutrymme och vinster, och förhindra möjligheten att omsätta vinster från bedrägerier i annan allvarlig brottslighet, säger rikspolischef Anders Thornberg.

Ta fram en gemensam lägesbild

Tillsammans ska Polisen och bankerna ”identifiera framgångsfaktorer i brottsbekämpningen och sårbarheter i de finansiella systemen”, framgår det av pressmeddelandet.

Det första steget är att ta fram en gemensam lägesbild och gemensamma prioriteringar över den ekonomiska brottsligheten, med fokus på bedrägerier i Sverige.

– De digitala brotten, där bedrägerierna ingår som en stor del, förändras kontinuerligt, vilket ställer höga krav på vår förmåga att ställa om verksamheten. Genom det utökade samarbetet med bankerna kommer våra förutsättningar att möta de föränderliga digitala brotten förbättras avsevärt, säger Johan Olsson, chef nationella operativa avdelningen.


Dela sidan:
Skriv ut: