Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Polisen kritiseras på flera punkter efter kontroll av lastbilschaufförer

Nyheter
Publicerad: 2022-11-10 12:44
Genrebild

Polisen kritiseras på flera punkter i samband med en kontroll av två lastbilschauffören.
Enligt Justitieombudsmannen har Polisen bland annat sökt igenom lastbilshytterna utan lagstöd och fattat beslut om tvångsmedel trots att det inte vara fara i dröjsmål.

Två lastbilschaufförer JO-anmälde Polisen och uppgav att de utsatts för kroppsvisitering samt husrannsakan i sina lastbilar i samband med en fordonskontroll.

En av chaufförerna uppgav att han tvingades att klä av sig naken samtidigt som poliserna lös med ficklampa i en av hans kroppsöppningar. Den andra uppgav att poliserna rotade igenom hans plånbok. Båda chaufförerna uppgav att poliserna även hade varit inne i lastbilarna och ”vänt upp och ned på allting”.

Kritiseras på flera punkter

I ett färskt beslut slår Justitieombudsmannen nu fast att Poliserna på platsen saknade lagstöd för att genomsöka förarhytterna. Detta eftersom de hänvisat till en bestämmelse i fordonslagen.

Enligt JO förutsätter nämligen rätten till tillträde till fordon vid en vägkontroll enligt denna bestämmelse att en kontroll enligt fordonslagen skulle göras. I detta fall hade poliserna ett annat syfte – nämligen att söka efter ytterligare förarkort som chaufförerna eventuellt kunde ha använt sig av. Ett agerande som skulle varit brottsligt.

Polisen kritiseras nu för detta samt för hur undersökningen av en av chaufförerna gick till samt för att den undersökningsledande polisen fattade beslut om tvångsmedel utan att det var fara i dröjsmål.


Dela sidan:
Skriv ut: