Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Polisen förväxlade mobiltelefoner vid hemlig dataavläsning

Nyheter
Publicerad: 2022-11-22 11:41
Foto: Henrik Montgomery / TT /

Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden riktar allvarlig kritik mot Polisen.
Detta sedan myndigheten förväxlat två mobiltelefoner och verkställt ett beslut om hemlig dataavläsning – mot en mobiltelefon som inte tillhörde någon misstänkt i förundersökningen.

Det var Polisens egen funktion för för hemlig dataavläsning som uppmärksammade Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden på att man hade begått ett misstag när man skulle genomföre hemlig dataavläsning av en mobiltelefon.

Enligt myndigheten hade man förväxlat två mobiltelefoner och verkställt åtgärden mot fel telefon.

Får allvarlig kritik av SIN

I ett remissvar till nämnden har Polisen uppgett att de båda telefonerna var upptagna i samma beslagsprotokoll, men att den telefon som verkställigheten kom att avse tillhörde en person som inte var misstänkt i förundersökningen – istället för den telefon man fått tillstånd att avläsa. Polisen upptäckte sitt misstag när man granskade materialet.

Enligt polisen skedde misstaget ”under en period då arbetsläget var pressat för den personal som arbetar med verkställighet av hemlig dataavläsning”.

Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden riktar nu allvarlig kritik mot Polisen som inte anses ha utfört verkställigheten ”med den omsorg och noggrannhet som varit påkallad”.


Dela sidan:
Skriv ut: