Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Polisen: Fler måste välja ID-kort före pass om de vill resa i sommar

Nyheter
Publicerad: 2022-06-10 09:27
Foto: Janerik Henriksson / SCANPIX

Väntetiderna för att boka tid för nytt pass har minskat – från i snitt 28 veckor till 11.
Detta till trots uppmanar Polisen svenskar som vill ut och resa i sommar att boka tid för nytt nationellt ID-kort istället för pass.
– Vi rekommenderar alla som ska resa inom EU och som har bråttom att ansöka om ett nationellt id-kort istället för ett pass, säger Per Engström, kommenderingschef för den särskilda händelsen pass i ett pressmeddelande.

Enligt Polisen är leveranstiderna på pass fortsatt långa och de kommer sannolikt att ligga kvar på cirka 35 till 40 kalenderdagar under hela sommaren – och kan till och med bli längre än så.

Mot bakgrund av den långa väntetiden rekommenderar Polisen nu alla som ska resa inom EU i sommar att istället boka tid för nytt nationellt ID-kort.

– Det släpps nya tider hela tiden så det är av vikt att vara inne och titta efter tider regelbundet om man vill resa i närtid. Vi rekommenderar alla som ska resa inom EU och som har bråttom att ansöka om ett nationellt id-kort istället för ett pass. För nationella id-kort är leveranstiden en vecka i jämförelse med i nuläget cirka sex veckor för ett pass, säger Per Engström i pressmeddelandet.


Dela sidan:
Skriv ut: