Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Polisen: Coronaåtgärder kan leda till obalans och våldsupptrappning

Nyheter
Publicerad: 2020-03-26 13:43
Foto: Norska polisen

Stängda gränser, ökat hemarbete och minskat antal sociala kontakter kan leda till förändrade brottsmönster och på längre sikt en våldsupptrappning i kriminella miljöer.
Det anser Polisen som noga följer samhällsutvecklingen för att kunna hantera en förändrad situation.

Enligt Linda Staaf, chef för underrättelseenheten på Noa, ser man från Polisens sida ett antal potentiella förändringar i de kriminellas mönster.

– Stängda gränser kan bland annat leda till att den gränsöverskridande narkotikahandeln minskar. En sådan minskning kan leda till brist på narkotika i Sverige, vilket i sin tur leder till obalans i kriminella miljöer och därmed risk för våldsupptrappning mellan kriminella gäng.

”Stor vana att hantera extraordinära händelse”

Som Dagens Juridik tidigare rapporterat har Polisen den senaste tiden även sätt förändrade tillvägagångssätt när det kommer till bedrägeribrotten. Det handlar bland annat om kriminella som som försökt lura äldre på pengar genom att utge sig för att vilja hjälpa till med handling och andra bestyr.

Andra brott som Polismyndigheten ser ökad risk för är bland annat brott i nära relation, välfärdsbrott, tillgreppsbrott samt cyberrelaterad brottsliget.

– Det är inte möjligt att i nuläget överblicka samtliga konsekvenser till följd av virusets utveckling, men vi har en stor vana att hantera extraordinära händelser. För att skapa oss en så bra bild som möjligt arbetar vi starkt i vårt underrättelsespår och lägesföljer noga brottsutvecklingen i nära kontakt med andra rättsvårdande myndigheter, säger Linda Staaf, chef för underrättelseenheten vid Noa.


Dela sidan:
Skriv ut:

Kommentarer
Håll dig till ämnet i artikeln du kommenterar och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och för berörda personer i artikeln. Inlägg som vi bedömer som olämpliga kommer tas bort.