Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Polisen bötfäller elsparkcyklister – ”reglerna glasklara”

Nyheter
Publicerad: 2021-07-22 08:15
Foto: Stina Stjernkvist / TT

Under onsdagen bötfälldes ett tiotal elsparkcyklister vid en kontroll i centrala Stockholm.
Nu uppmanar Polisen allmänheten till ökat säkerhetstänk vid framförandet av elsparkcyklar.
– På cykel är det en självklarhet med både barnstol och hjälm, men på elsparkcyklar är det säkerhetstänket som bortblåst, säger Fredrik Ehrström, yttre befäl på Södermalm, i ett pressmeddelande.

Elsparkcyklar finns i mängder i de svenska storstäderna. De klassas som cyklar, om de inte går fortare än 20 km/h, vilket innebär att trafikreglerna är desamma som vid cykling.
Det innebär att barn under 15 år exempelvis måste bära hjälm när de färdas på en elsparkcykel. Dessutom är det förbjudet att skjutsa någon annan på en elsparkcykel – det kan leda till böter.

–  Reglerna är glasklara. Skjutsar man på elsparkcykel väntar 500 kronor i böter och fem år i belastningsregistret, säger Fredrik Ehrström, yttre befäl på Södermalm, i ett pressmeddelande.

Enligt Stockholmspolisen kommer man att genomföra fler liknande kontroller framöver. Man uppmanar också till ett ökat säkerhetstänk bland användarna.

– På cykel är det en självklarhet med både barnstol och hjälm, men på elsparkcyklar är det säkerhetstänket som bortblåst, säger Fredrik Ehrström.


Dela sidan:
Skriv ut: