Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Polisbefäl tog kollega på brösten – men frias på två andra punkter

Nyheter
Publicerad: 2019-10-10 07:19
Foto: Henrik Montgomery /TT

Ett manligt polisbefäl i 50-årsåldern döms i Växjö tingsrätt till dagsböter för sexuellt ofredande, för att ha tagit en kvinnlig kollega på brösten under en fest.
Mannen har även fällt sexuella uttalanden till två andra kollegor, men uttalandena har enligt tingsrätten inte varit straffbara, även om de har varit ”olämpliga och klandervärda”.

Ett manligt polisbefäl i en ort i Småland åtalades i Växjö tingsrätt för sexuellt ofredande. Målsägande i målet är tre kvinnliga poliser som alla säger sig ha utsatts för kränkningar av mannen, som är i 50-årsåldern.

Två av de kvinnliga poliserna har i tingsrätten berättat om olämpliga uttalanden som mannen ska ha fällt i samband med interna julfester.

Kommenterade ammande kollega

I ett av fallen ska poliskvinnan ha stått och väntat på att bli hämtat med bil av sin partner när mannen – som varit hennes chef – kommit fram till henne. ”Ska vi gå hem och knulla nu eller”, ska han då ha sagt till kvinnan – för att i ett samtal några månader senare be om ursäkt för uttalandet.

I samband med en annan fest har en föräldraledig kollega som mannen jobbat nära med suttit och ammat sitt barn. Mannen ska då ha kommit fram, tittat på kvinnans bröst och sagt ”Fy fan vad jag längtat efter att få se det där”. Kvinnan har i tingsrätten beskrivit att hon tolkat det som att det hade varit hennes bröst som mannen ”längtat efter att se” och uppgett att hon känt sig obekväm. En stund senare ska mannen dessutom ha kommit tillbaka, tittat på hennes bröst igen och ”hummat någonting”.

Tog kollega på brösten

I det tredje fallet har det handlat om ett mer handgripligt agerande, också här på en personalfest. De anställda har lekt lekar där de varit indelade i olika lag – och en lek har gått ut på att deltagarna försedda med ögonbindlar ska ställa upp laget i storleksordning. En polis som varit ”lekledare” vid tillfället har i tingsrätten vittnat om hur de flesta ”kände på varandra i huvudhöjd” för att avgöra vem som var längst. Mannen har istället tagit en kvinnlig kollega på brösten – något som fått henne att säga ifrån. Mannen har därefter ännu en gång tagit tag om båda brösten på kvinnan.

Trovärdiga

Kvinnan har beskrivit det som att mannen den sista gången höll kvar händerna en liten stund, kanske några sekunder. Hon har då sagt att hon skulle lämna festen om han inte slutade och leken har avbrutits. Senare på kvällen ska kvinnan ha hört mannen prata med andra och jämföra hennes bröst med sin frus.

Tingsrätten anser att målsägandena genomgående har varit trovärdiga och att deras uppgifter får stöd av vittnesmål som åberopats i målet. Domstolen anser därför att det är bevisat att mannen har gjort sig skyldig till det som åklagaren påstått.

”Olämpliga” men inte olagliga

De yttranden som mannen har fällt har i båda fallen haft en sexuell innebörd. Samtidigt har det handlat om ”enstaka uttalande till en vuxen person på privata festtillställningar”. Även om uttalandena har varit ”olämpliga och klandervärda” så har de enligt tingsrätten inte passerat gränsen för vad som ska falla inom det kriminaliserade området och mannen ska inte dömas för vare sig ofredande eller sexuellt ofredande.

I det tredje fallet, där mannen tagit en kollega på brösten, handlar det dock om en kroppslig beröring som ”uppfyller kravet på en tydlig sexuell inriktning och prägel”. Beröringen har inte varit flyktig och det är enligt tingsrätten uppenbart att agerandet har varit ägnad att kränka kollegans sexuella integritet. Mannen fälls därför för ett fall av sexuellt ofredande.

Får behålla jobbet

Påföljden bestäms till 80 dagsböter. Tingsrätten noterar här att mannen är tidigare ostraffad och att han enligt uppgift från Polismyndighetens personalansvarsnämnd kommer att få behålla jobbet om han inte döms för fler än en av gärningarna.

Som en konsekvens av den fällande domen åläggs mannen även att betala 5 000 kronor i skadestånd till den kollega som han tagit på brösten. (Blendow Lexnova)


Mitt DJ Premium
Få tillgång till bakomliggande domar och dokument som ligger till grund för aktuella artiklar och reportage.

Dela sidan:
Skriv ut:

Isak Bellman
red@dagensjuridik.se