Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Polis skrek okvädningsord mot misstänkt – varnas

Nyheter
Publicerad: 2023-03-13 09:58
Genrebild. Foto: Claudio Bresciani / TT /

En polis varnas av myndighetens personalansvarsnämnd sedan han uttryckt sig på ett olämpligt sätt i samband med ett ingripande. 
Händelsen fångades på film av förbipasserande – och filmen fick stor spridning på sociala medier.

Polisen hade tillsammans med en kollega fått i uppdrag att åka till en skola där det enligt uppgift pågick narkotikaförsäljning. Uppdraget var att stötta en annan patrull och den aktuelle polisen och kollegan ställde sig därför en bit bort i syfte att kunna fånga in de som eventuellt skulle fly från platsen.

De fick sedan information om att ett antal personer hade flytt platsen och polisen jagade efter en av dessa. Han identifierade sig som polis och uppmanade denne att stanna. Han lyckades dock inte och efter en stund avbröt han jakten.

Kort därefter noterade polisen hur det tändes en lampa i ett buskage. Han förstod då att pojken han hade jagat gömt sig där. I ett tumultartat försök att göra ett ingripande lyckades pojken springa iväg igen och polisen kom i samband med detta att ”yttra en okvädning”.

Varnas av personalansvarsnämnden

Polisen uppgav i ett arbetsrättsligt samtal att han blev mycket förvånad av sitt eget agerande. Enligt honom måste han ha haft ordet på närmast på sin tunga sedan han och kollegorna skojat om en polisstudent som använt ordet under en tentamen. Han uppgav också att han i efterhand har blivit förknippad med uttalandet då ingripandet filmades av förbipasserande – och spred sig på sociala medier.

Personalansvarsnämnden beslutar nu att varna polisen för tjänsteförseelse då hans agerande riskerat att rubba förtroendet för myndigheten och dessutom varit oförenligt med polisförordningen.

Påföljden stannar vid en varning.


Dela sidan:
Skriv ut: