Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Polis körde bil med 2,2 promille – riskerar förlora sin anställning

Nyheter
Publicerad: 2022-05-12 12:42
Foto: TT

Den kvinnliga polisen stannade inte när hennes kollegor försökte stoppa henne vid vägkanten – och till slut tvingades slå sönder två av rutorna för att få stopp på bilen.
Ett blodprov skulle visa att hon hade över två promille alkohol i blodet – och hon kom att åtalas för grovt rattfylleri.
Nu uppger Polisens personalansvarsnämnde att ”det mesta” talar för att hon kommer att förlora jobbet om hon döms för det åtalade brottet – som hon erkänt de faktiska omständigheterna kring.

En billist ringde till Polisens ledningscentral och berättade att han sett en bil som körde konstigt. Enligt inringaren körde bilen över heldragen linje, korsade filerna, gick upp och ned i hastighet – och var nära att köra in i en vägskylt. Han uppmanades av ledningscentralen att följa efter bilen tills polisbil kom fram.

Efter en stund fick en polispatrull korn på den aktuella bilen, som då står still. Patrullen kör upp bakom, blinkar med sina ljus och en av poliserna kliver ur. Bilen kör då plötsligt iväg, men polisen springer ikapp och slår sin batong igenom rutan – som då går sönder. Bilen fortsätter dock rulla och polisen slår ett nytt slag, denna gång genom sidorutan bak – som även den går sönder. Då stannar bilen.

Föraren visade sig vara en kvinnlig polis som kom att blåsa positivt i polispatrullens utandningstest och en ambulans vinkades därför in för att genomföra blodprov. Analysresultatet av detta skulle visa att den kvinnliga polisen hade 2,26 promille alkohol i blodet.

Talar för att hon förlorar jobbet

Kvinnan har i förhör uppgett att hon sedan en tid är tjänstledig från sitt arbete vid Polisen då hon påbörjat en utbildning. Den aktuella dagen hade hon genomfört en hemtenta och efter denna, vid halv sju på kvällen, hade hon druckit en öl, två ”rejäla” glas vin samt tagit en tablett lätt lugnande medicin. Att hon satte sig i bilen och körde var för att hon skulle träffa en person som hon dejtat sedan en tid tillbaka, som ville att hon skulle komma förbi den aktuella kvällen.

Kvinnan medger de faktiska omständigheterna och har uppgett att hon tidvis haft en ”riskkonsumtion” av alkohol som hon också sökt behandling för. Nu åtalas hon för grovt rattfylleri – och Polisens personalansvarsnämnd har i ett yttrande till tingsrätten uppgett att ”det mesta talar för” att hon kommer att skiljas från sin anställning vid händelse av en fållande dom.


Dela sidan:
Skriv ut: