Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Polis döms för grovt rattfylleri och smitning – hävdade eftersupning

Nyheter
Publicerad: 2023-01-23 14:01
Foto: Daniella Backlund / SvD / TT

Hovrätten fastställer underinstansens fällande dom där en kvinnlig polis dömts för grovt rattfylleri sedan hon kört in i en lyktstolpe på väg hem från stallet.
Enligt domstolarna har åklagaren motbevisat poliskvinnans invändning om att det rört sig om eftersupning.
Straffet bestäms till villkorlig dom och 50 timmars samhällstjänst.

Den kvinnliga polisen åtalades för att ha kört bil med 1,18 promille alkohol i blodet. Hon åtalades också för att ha smitit från en olycksplats då hon under färden krockat med en lyktstolpe och sedan kört därifrån utan att meddela någon.

I förhör uppgav kvinnan att hon den aktuella dagen hade befunnit sig på en ridskola när hon plötsligt fick ett jobbigt besked. Eftersom hon vid tillfället led av svår ångest tog hon en tablett som skrivits ut av läkare – och hon började känna sig konstig i kroppen. Hon satte sig trots detta i bilen och körde därifrån. Hon blev ”helt chockad” när hon körde över lyktstolpen.

När hon kommit hem satte hon sig på sin uteplats och drack ”stora mängder alkohol”, däribland vin och sprit, innan hon gick och lade sig.

Upplevdes som märkbart påverkad

Tingsrätten konstaterade att kvinnan kört hem från ridskolan strax efter klockan 19 och att ett sållningsprov som togs cirka klockan 21 visade att hon var påverkad av alkohol. En dryg timme senare hade hon 1,18 promille alkohol i sitt blod och klockan 23.30 var värdet 1,04 promille.

Enligt tingsrätten talade det faktum att hon hade stora mängder alkohol i kroppen en tid efter körningen för att hon haft det även under körningen, i synnerhet då värdena var sjunkande under de fortsatta mätningarna.

Det var enligt tingsrätten inte heller ett ”särskilt rimligt och normalt beteende att hälla i sig stora mängder alkohol under kort tid, särskilt efter att man varit inblandad i en trafikolycka och kanske speciellt när man som (kvinnan) är polis och därmed väl medveten om konsekvenserna av ett sådant beteende”.

Samtidigt uteslöt dock inte de uppmätta värdena kvinnans invändning om att hon eftersupit och frågan var därför om det fanns annan bevisning som motbevisade denna.

Vittnade om att hon var påverkad

I denna del hänvisade tingsrätten till vittnesuppgifter från personer som befunnit sig på ridskolan och bland annat uppgett att de upplevde kvinnan som ”påverkad av något” eller inte mådde bra. Ett av vittnena hade exempelvis fått hjälpa henne att ta av och på sig skor.

Vittnesmålen från ridskolan talade enligt tingsrätten mycket starkt för att kvinnan varit alkoholpåverkad redan när hon körde därifrån. Att hon, som en erfaren bilförare, dessutom kört över en stolpe talade också för att hon var påverkad vid körningen. Slutligen hade en av polismännen som åkt hem till henne också känt en svag doft av alkohol från hennes bil. Sammantagen ansågs bevisningen sådan att hon skulle dömas för grovt rattfylleri.

Mycket talar för fortsatt polisjobb

Hon skulle också dömas för smitning och när det gällde påföljden konstaterade tingsrätten att rattfylleribrottet inte var så allvarligt att hon skulle dömas till fängelse. Eftersom hon hade anlitat privat hjälp för sina ångestrelaterade problem ansågs risken för återfall dessutom låg och hon dömdes till villkorlig dom och 50 timmars samhällstjänst.

Domen överklagades senare till hovrätten – som nu fastställer tingsrättens dom.

Dagens Juridik har tidigare rapporterat att Polisens personalansvarsnämnd och uppgett att mycket talar för att kvinnan inte kommer att skiljas från sin anställning. Enligt nämnden är det dock uppgifterna i domen och då särskilt vad som framkommer om hennes alkoholproblematik som är avgörande vid den slutliga bedömningen.

Premiuminnehåll
Skaffa Mitt DJ Premium för att ladda ner filerna
GrovtrattfylleriSveahovrätt

Dela sidan:
Skriv ut: