Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Polis åtalad för att ha lagt mc-man i vattenpöl – får behålla jobbet

Nyheter
Publicerad: 2020-09-10 14:31
Genrebild Foto: Johan Nilsson / TT /

En polisman i södra Sverige åtalades i somras för att ha lagt en handfängslad mc-medlem i en vattenpöl och sedan kastat sedlar på honom.
Därefter kastade polismannen mannens mc-väst i en hundbajstunna.
Nu konstaterar polisens ansvarsnämnd att polismannen inte kommer få sparken även om han döms.

Händelsen utspelade dig i vintras, i mellandagarna förra året i Malmö. En man, som hade kopplingar till ett mc-gäng, skulle släppas fri efter att ha varit avlägsnad från Mobila köpcentrum enligt polislagen.

Slängde mc-västen

Enligt åtalet placerade polismannen vid frisläppandet i Malmös utkanter mannen i en vattenpöl, medan han fortfarande bar handfängsel, och när polisen skulle lämna åter bland annat pengar, runt 60 000 kronor som fråntagits mannen, kastade han dem över den liggande mannen så att de hamnade ”på honom, i vattnet och lite överallt runt omkring honom.”
Därefter åkte patrullen från platsen, och en bit därifrån slängde polismannen mannens mc-väst i en hundlatrin

Kollegor anmälde

I polisbussen fanns ytterligare två polismän, som anmälde det inträffade och i sina vittnesmål styrker de händelseförloppet, och berättar också om hur mc-killen skrek av smärta vid ingripandet.
En av kollegorna vittnade också om att den åtalade polismannen ”trampat” mannen i ansiktet när han fördes in i bussen, något som dock inte ingår i åtalet.

Nekar till brott

Polismannen, som nekar till alla brottsmisstankar, åtalas nu för ofredande alternativt tjänstefel, samt olovligt förfogande.
Om kollegornas vittnesmål säger han att ”det får stå för dem”.
Huvudförhandlingen inleds i slutet på oktober.

I ett yttrande från Polisens personalansvarsnämnd skriver nämnden att den åtalade polismannen inte kommer skiljas från sin anställning vid en fällande dom.


Dela sidan:
Skriv ut:

Kommentarer
Håll dig till ämnet i artikeln du kommenterar och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och för berörda personer i artikeln. Inlägg som vi bedömer som olämpliga kommer tas bort.