Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Polis åtalad efter dödsolycka – får behålla jobbet om han döms

Nyheter
Publicerad: 2021-05-03 11:29
Foto: Johan Nilsson / TT

Den polisman som åtalats för inblandning i en trafikolycka där en 16-årig pojke avled på sin moped förra året får behålla jobbet – även om han döms.
Det slår Polisens personalansvarsnämnd fast i ett nytt beslut.

Det var under en majeftermiddag förra året som två pojkar, födda 2004, kom körande på en crossmoped. De uppmärksammades av en polispatrull i en civilbil som började köra efter mopeden på en väg i Lerum. Jakten slutade med att föraren av mopeden tappade kontrollen, och kraschade. Han avled av sina skador. I slutet av februari i år valde åklagare att åtala polisen som körde polisbilen, misstänkt för tjänstefel och vållande till annans död.

Enligt stämningsansökan hade föraren av mopeden kört drygt 100 meter på vägen innan han svängde in på ett smalt gångstråk, som efter 200 meter ”sammanstrålat med gång- och cykelvägar”. Där någonstans tappade föraren av mopeden kontrollen, kraschade och avled senare till följd av skadorna samtidigt som medpassageraren skadades lindrigt.

Får behålla jobbet

Enligt åtalet påstås föraren av polisbilen ”trots olycksrisken och i strid mot polislagens allmänna principer om behovs- och proportionalitet och i strid mot Polismyndighetens föreskrifter och allmänna råd, fortsatt att förfölja crossen in på ett gångstråk”. Åklagaren anser att polisens agerande ”hetsat/stressat eller på annat sätt lett till att föraren tappat kontrollen över crossen”. Det fanns ingen annan misstanke mot mopedisten än trafikbrott. Den åtalade polisen nekar dock till brott.

Nu meddelar Polisens personalansvarsnämnd att polismannen med största sannolikhet inte kommer att få sparken om han döms för de åtalade brotten.


Dela sidan:
Skriv ut: