Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Podd hävdar: Regeringen försökte påverka hovrätten i Allra-målet

Nyheter
Publicerad: 2023-03-16 08:39
Alexander Ernstberger på anstalten. Foto: Anders Nyström.

En hittills hemlig inspelning påstås avslöja hur regeringen, genom finansdepartementet, försökt förmå Svea hovrätt att döma Alexander Ernstberger och de andra åtalade i Allra-målet.
Nu spelas den upp för allmän ridå när podden Under ytan släpper ”En perfekt storm” och presenterar, vad de menar är, graverande bevis för att regeringen lagt sig i avgörandet av en av de mest uppmärksammade svenska rättsprocesserna i modern tid.
– Vi har ett vittne som kan beskrivas som ”en grå eminens i det officiella Sverige” som har kontakter i toppen av näringslivet och i det politiska livet som berättar på band hur det har gått till, säger Thomas Sjöberg till Dagens Juridik.

Dagens Juridik träffar Thomas Sjöberg och Anders Nyström två dagar före lanseringen av ”En perfekt storm” – podden de hoppas ska ge en annan bild av Allra-affären än den som dominerat media de senaste sex åren.

Thomas Sjöberg, kanske mest känd för den uppmärksammade kungaboken ”Den motvillige monarken”, har en energi som inte går att ta miste på. Han visar stolt upp poddens omslagsbild. På den står Alexander Ernstberger omsvärmad av sedlar och tittar rakt ut i tomma intet.

Poddens omslagsbild.

– Visst är den snygg? Jag gillar den verkligen.

”Sammansvuren grupp finansrebeller”

Under en långt samtal målar Thomas Sjöberg och Anders Nyström upp en bild av en ”sammansvuren grupp finansrebeller” som, med hjälp av material från åklagaren och en utredningskälla driver opinion mot Allra i syfte att få bolaget utslängt från PPM-systemet – och företrädarna inlåsta på anstalt. Enligt Thomas Sjöberg och Anders Nyström har ”finansrebellerna” ägt narrativet till Allra-affären från första stund.

Bland ”finansrebellerna” finns bland annat, enligt Thomas Sjöberg och Anders Nyström, en dåvarande anställd vid Pensionsmyndigheten och en person som gjort sig känd som en sparprofil och gjort otaliga medieframträdanden. Uppgifterna ”finansrebellerna” får av åklagaren och utredningskällan påstås de sedan ha delat med sig av till journalister som i sin tur publicerade dem – och gav toppolitikerna ”skrämselhicka”.

– Det börjar med den här sammansvärjningen som är navet i hela konspirationen. Det är ett antal finansrebeller, som de kallar sig, som konspirerar för att sparka ut Allra från fondtorget. Eller som en av dem säger: ”driva månglarna ur templet”, säger Thomas Sjöberg.

– Vi har dokumentation som visar att åklagaren och en annan källa, med extremt god insyn i utredningen och rutinerna på Ekobrottsmyndigheten, har läckt ut material till (sparprofilen). Vem den andra personen är vet vi dock inte.

– De får sedan med sig SvD och Public Service på tåget. Det leder i sin tur till att flera ledande politiker i ett mycket tidigt skede uttalar sig i skuldfrågan mot bakgrund av de uppgifter de läst i media. De hänvisar till vad som tidigare hänt med Falcon Funds och upprepar gång på gång att detta inte får inträffa igen.

Den här sparprofilen har skrivit en hel del om Allra och processen, men arbetar ju inte på något stort mediehus. Hur står påverkan har han och hans publiceringar haft för mediebilden?

– Helt avgörande påverkan skulle jag vilja påstå. Det skulle nog inte SvD hålla med om, men de har haft ett intimt samarbete med (sparprofilen). Han intervjuas också i SvD, Public Service, DN och Dagens Juridik, säger Thomas Sjöberg.

Har ni pratat med honom? Vad säger han?

– Han är jättenöjd med resultatet. Men både han och åklagaren tonar ned betydelsen som kontakten dem emellan har haft. Åklagaren tonar inte minst ned betydelsen av den information han har fått av (sparprofilen) men vi kan visa på mejl där han är jätteglad för hans bidrag, säger Thomas Sjöberg.

Kan åklagaren ha agerat felaktigt på något sätt?

– Vi gör ingen affär av detta, men han kan nog ha brutit mot både en och två av åklagarnas etiska riktlinjer, säger Thomas Sjöberg.

Kom över hemlig inspelning

Enligt Anders Nyström och Thomas Sjöberg är medias tidiga ”skurkifiering” av Allra-företrädarna, inte minst Alexander Ernstberger, grunden till det som kommit att bli poddens stora avslöjande: En politisk rädsla att ”de värsta skurkarna från Stureplan skulle gå fria samtidigt som flera myndigheter tappade ansiktet totalt”.

Avslöjandet har sin grund i en komplettering till Alexander Erstbergers överklagande av Svea hovrätts fällande dom. I den påstod hans advokat Carl-Johan Malmberg att han, via en hemlig källa, fått uppgifter om att finansdepartementet tagit personliga kontakter med hovrättens ledamöter i syfte att påverka utgången i målet. Inga andra än Carl-Johan Malmberg och advokaten Marcus Johansson har hittills haft tillgång till samtalet – förrän nu när det spelas upp i podden.

Tidigare advokaten Carl-Johan Malmberg och Alexander Ernstberger. Foto: Carl-Olof Zimmerman

– Vi har ett vittne som kan beskrivas som ”en grå eminens i det officiella Sverige” som har de här kontakterna i toppen av näringslivet och i det politiska livet som berättar på band hur det har gått till, säger Thomas Sjöberg.

– Vi får en berättelse som visar att finansdepartementet har påverkat Svea hovrätt genom att flagga för vilka konsekvenserna skulle bli om de åtalade gick fria även i hovrätten, säger Anders Nyström.

Efter att Thomas Sjöberg och Anders Nyström kommit över inspelningen konfronterade de källan – som nekar till att han skulle ha lämnat uppgifterna.

– Att vi tar med det iallafall är mot bakgrund av att Carl-Johan Malmberg, som har känt honom i 30 år, litar så mycket på honom att han väljer att bygga ett överklagande till HD på den här informationen och gå ut i DI med uppgifterna. Han säger att det inte finns någon anledning för honom att betvivla uppgifterna, säger Anders Nyström

Vilka motiv skulle han ha haft att lämna uppgifterna från början?

– Hans drivkraft är att bevisa att vi inte har rättvisa och opartiska rättegångar i Sverige, säger Thomas Sjöberg.

Foto: Tomas Oneborg/TT

Enligt Thomas Sjöberg och Anders Nyström kan de också, via dokumentation, visa på hur Svea hovrätt arbetat aktivt för att få in ett ämnesråd och ekonomisk expert i målet. En domare som enligt Thomas Sjöberg och Anders Nyström har kopplingar till både finansdepartementet och ett av åklagarens vittnen.

– Samtidigt försöker Svea hovrätt få in en specialistdomare för att sitta med och döma i målet. Den specialistdomaren känner Pensionsmyndighetens generaldirektör, har jobbat på finansdepartementet och känner dessutom ett av åklagarens vittnen. Trots detta vill hovrätten ha in honom som domare i målet. Men så blev det inte, säger Thomas Sjöberg.

”Det är en perfekt storm. Så är det bara”

Thomas Sjöberg och Anders Nyström återkommer hela tiden till poddens titel, ”En perfekt storm”, som de båda menar att allt kokar ned till.

Anders Nyström och Thomas Sjöberg.

– Vi har Alexander Ernstberger, en ung framgångsrik kille med backslick, helikoptrar och ett dyrt hus. Vi har skandalen med Falcon Funds som har briserat i närtid och så har vi ett antal personer inom finansbranschen som är kritiska till både Allra och PPM-systemet. Åsikter som delas av den socialdemokratiska regeringen, säger Anders Nyström.

– Det är en perfekt storm. Så är det bara, säger Thomas Sjöberg.

Ni har träffat Alexander Ernstberger på anstalten. Vad vill ni att den här podden ska leda till?

– Vi vill berätta sanningen. Det är viktigt att understryka att vi inte kommer med någon partsinlaga. Vi tar inte ställning för att någon av Allra-företrädarna är oskyldiga. Vi berättar en annan historia. Vi berättar om spelet bakom kulisserna, säger Thomas Sjöberg.

Alexander Ernstberger och Thomas Sjöberg. Foto: Anders Nyström.

– Upprinnelsen till hela projektet är att vi båda ställde oss frågande till om det verkligen var så många som hade blivit blåsta på pengar av Allra. Mediebilden var så entydig, det var samma historia som återkom gång på gång. Och så fort alla är överens om en sak så blir jag misstänksam, säger Thomas Sjöberg.

– Jag var själv Allrakund. Jag blev uppringd av deras säljare, tog en chansning och hoppade på tåget. Innan vi började med den här podden kollade mitt saldo. Jag hade inte förlorat några pengar, säger Anders Nyström.

– Det har saknats gräv och alternativa vikter till både dom och historien.

Har ni haft några svåra publicistiska överväganden att göra?

– Vi har diskuterat den frågan väldigt mycket fram och tillbaka. Vi tonar ned Alexander Ernstbergers medverkan, men annars inte direkt.

Var hans medverkan avgörande?

– Det hade varit konstigt om han inte hade varit med, säger Anders.


Dela sidan:
Skriv ut: