Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Piraterna vill bli frikända

Nyheter
Publicerad: 2010-09-28 11:45

För ett och ett halvt år sedan dömdes de tre huvudpersonerna bakom fildelningssajten The Pirate Bay samt ytterligare en person till ett års fängelse vardera för medhjälp till brott mot upphovsrättslagen. De fyra männen - Gottfrid Svartholm Warg, Fredrik Neij, Peter Sunde och Carl Lundström - förpliktades också att utge sammanlagt 30 miljoner kronor i skadestånd.

Genom att tillhandahålla en webbplats med ”välutvecklade sökfunktioner och den till webbplatsen knutna så kallade trackern" ansågs männen ha främjat de brott användarna gjort sig skyldiga till.

Tingsrätten uttalade att det är tillräckligt att huvudbrottet objektivt sett blivit förverkligat för att medverkansansvar ska kunna utkrävas. Huruvida huvudgärningsmännen kunde straffas eller inte saknade därmed betydelse. Domstolen uttalade också att uppsåtet inte måste täcka de specifika alstren.

Samtliga fyra har överklagat tingsrättens dom och yrkar nu att åtalen mot dem ska ogillas. Idag inleddes huvudförhandlingen i Svea hovrätt.

Peter Sunde, som fungerat som presstalesman för The Pirate Bay, uppger i sitt överklagande att det inte visats att bolagen förlorat några intäkter, och att en "mycket liten" del av de filer som delats med hjälp av The Pirate Bay varit upphovsrättsligt skyddade.

Fredrik Neij hävdar att han inte känt till förekomsten av huvudbrotten. Carl Lundström, som bland annat tillhandahållit datorer som använts i verksamheten, menar att han dömts trots att tingsrätten konstaterat att han inte kände till några huvudbrott - något som han menar utesluter ansvar för medhjälp.

Slutligen anför Gottfrid Svartholm Warg att ett års fängelse är ett "oerhört kännbart" straff, att han inte haft uppsåt till att verka för andras upphovsrättsbrott samt att han inte varit likgiltig inför att skyddade verk fildelats.
 
Bolagen, företrädda av Henrik Pontén vid Svenska Antipiratbyrån, Monique Wadsted vid MAQS Law Firm Advokatbyrå, samt Peter Danowsky och Olof Roos vid Danowsky & Partners yrkar att männen ska dömas även för förberedelse till upphovsrättsintrång.

De yrkar också att skadestånd ska utgå i enlighet med vad som yrkats i tingsrätten eller i enlighet med anspråk som kommer att framställas - bolagen yrkade i tingsrätten ersättning med sammanlagt 117 miljoner kronor.

Bild: Anders Wiklund/Scanpix


Detta är en låst artikel

Registrera dig för Mitt DJ Premiumkonto och få tillgång direkt till introduktionspriset 69 kr/mån inkl. moms.

Skaffa Mitt DJ Premium Logga in

69 kr/mån

Skaffa Mitt DJ Premium och få fri tillgång till all vår nyhetsrapportering samt bakomliggande domar och dokument som ligger till grund för alla artiklar och reportage. Prenumerationen är tillsvidare och du kan när som helst avsluta den. Fyll i dina uppgifter i fältet nedan för att komma vidare till nästa steg.

Logga in

Om du redan är medlem är det bara att du loggar in på ditt konto för att få tillgång till artikeln. Fyll i dina inloggningsuppgifter i fälten nedan.