Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Pensionsmyndigheten: rådgivning ger ofta lägre pension

Nyheter
Publicerad: 2022-09-19 08:57
Foto: Fredrik Sandberg / TT

Att betala för återkommande rådgivning om premiepensionen är ofta inte lönsamt. Det framgår av en rapport från Pensionsmyndigheten som nu avråder pensionssparare att låta någon annan, mot betalning, avgöra var premiepensionen ska placeras.

En av fem pensionssparare uppger att de tagit hjälp av rådgivare vid placering av premiepensionen. Men att betala för återkommande rådgivning om premiepensionen är sannolikt inte lönsamt för pensionsspararen. Det visar en ny rapport från Pensionsmyndigheten.

– Vi avråder pensionssparare från att låta någon annan, mot betalning, avgöra var premiepensionen ska placeras, eftersom det ofta innebär höga avgifter, säger Erik Ferm, analytiker på Pensionsmyndigheten.

Värdeutvecklingen måste vara hög

I en ny rapport har Pensionsmyndigheten analyserat nyttan av rådgivningen för pensionsspararen. För att rådgivningen eller nyhetsbrev, som pensionssparare kan köpa prenumeration på, ska löna sig så måste värdeutvecklingen vara extra hög jämfört med förvalet AP7 Såfa för att spararen ska tjäna in den avgift som betalas.

– Du får sannolikt en högre pension genom att ha kvar ditt premiepensionssparande i det statliga förvalsalternativet AP7 Såfa och spara årsavgiften för rådgivningen eller nyhetsbrevet i en global aktieindexfond på ett investeringssparkonto, säger Erik Ferm.

Pensionsmyndighetens undersökning visar att var femte pensionssparare har tagit hjälp av en rådgivare som inte är kopplad till deras bank, i placeringen av sin premiepension. En av tio sparare uppger att de har tagit hjälp av sin bank. Drygt var fjärde av de som har använt sig av rådgivare eller bank uppger att de inte känner till kostnaden för den rådgivning de fått.

Förbud mot telefonförsäljning

Genom åren har en rad åtgärder vidtagits för att öka konsumentskyddet inom premiepensionssystemet. Bland dessa finns förändrade krav vid fondbyte, förbud mot telefonförsäljning av pensionsrådgivning och senast införandet av ett upphandlat fondtorg.

–  Om du blir uppringd av någon som vill sälja eller ge råd om premiepension bör du anmäla det till Pensionsmyndigheten. Det är också viktigt att känna till att det är förbjudet för banker att villkora din bolåneränta utifrån var du placerar din premiepension, säger Erik Ferm.


Dela sidan:
Skriv ut: