Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Pensionerade polisers facit: 27 års fängelse

Nyheter
Publicerad: 2020-01-03 08:22
Foto Henrik Montgomery /TT

Sedan i mars jobbar pensionerade poliser med att utreda våldsbrott.
Sammanlagt har deras arbete lett till 27 års utdömda fängelsestraff gällande bland annat mordförsök och människorov.

I mars 2019 påbörjade Stockholmspolisen ett projekt för att återanställa pensionerade våldsbrottsutredare. Sedan dess har femton utredare har kommit återvänt till polisen och enligt planen ska ytterligare fem tas i tjänst.

– Den här gruppen av utredare har en enorm erfarenhet och är mer än självgående. De arbetar tillsammans och med likasinnade i aktuella ärenden och det är ett vinnande koncept, säger gruppchef Lars Bröms vid regionala utredningsenheten hos polisen i region Stockholm.

Arbetar tre dagar i veckan

De pensionerade utredarna arbetar runt tre dagar i veckan, och utreder bland annat mord, mordförsök, grova utpressningar och våldtäkter som skett i Stockholms län.

Sedan gruppen tillträdde i mars har de slutredovisat 19 ärenden – med ett
utfall om 27 års fängelse för bland annat mordförsök, grov utpressning och människorov. Närmare 30 ärenden har lagts ner efter utredning och i nuläget arbetar de med 32 öppna ärenden med tio misstänkta.

För att klara det stora antalet frihetsberövade som våldsutredarna producerar är två erfarna utredare från polisområde Stockholm city knutna till gruppen.


Dela sidan:
Skriv ut: