Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Påstått shariaförespråkande nämndeman entledigas inte – ”lösryckta” citat

Nyheter
Publicerad: 2021-11-25 09:18
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT /

För två veckor sedan rapporterade sajten Doku att en nämndeman vid Göteborgs tingsrätt skrivit flera texter där han förespråkar sharialagar.
Nu har tingsrätten utrett mannens förehavanden och slår i ett pressmeddelande fast att utredningen inte ger stöd för att mannen förespråkar våld mot kvinnor och sharialagar – och därmed inte är olämplig för uppdraget som nämndeman.

Enligt tingsrätten har mannen ” sammanställt och publicerat religiösa texter i såväl tryckt form som på Internet”. Uppgifterna som citerats i media förekommer visserligen i texterna men är, enligt tingsrätten, ”lösryckta ur sitt sammanhang och är i delar regelrätta citat från religiösa texter”. Det finns vad tingsrätten kunnat finna inte stöd i texterna för att nämndemannen själv förespråkar sådana uppfattningar på det sätt som påståtts i media.

Tingsrätten konstaterar vidare att mannen, i samtal med domstolen, ” framhållit att han utför sin dömande gärning i enlighet med svensk lagstiftning”

– Vid samtal med honom har han framhållit att han utför sin dömande gärning i enlighet med svensk lagstiftning och det finns inte något som tyder på något annat. Att en ledamot av rätten ibland är skiljaktig i exempelvis en bevisfråga är inte anmärkningsvärt utan den möjligheten följer av uppdraget, säger chefen för Göteborgs tingsrätt, lagmannen Göran Lundahl i pressmeddelandet.


Dela sidan:
Skriv ut: