Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Partiledarnas uppmärksammade festresa ska granskas av åklagare

Nyheter
Publicerad: 2019-09-20 16:19
Micael Bindefeld och Ebba Busch Thor (KD) Foto Claudio Bresciani / TT

Ulf Kristersson (M), Ebba Busch Thor (KD) och Nyamko Sabuni (L) befinner sig just nu i Israel för firandet av festfixaren Micael Bindefeldts 60-årsdag. En resa som nu ska granskas av Särskilda åklagarkammaren sedan flertalet anmälningar inkommit från privatpersoner, det rapporterar SVT.

Anledningen till anmälningarna är att partiledarna låtit sig bjudas på resan, vilket fått stor medieuppmärksamhet och nu bekräftar alltså Anders Jakobsson, överåklagare vid Särskilda åklagarkammaren att resan ska granskas.

– Det stämmer, vi har fått in anmälningar från privatpersoner gällande den här resan. När det blir skriverier i tidningen brukar vi få in anmälningar, säger han till SVT Nyheter.

Han är dock noga med att påpeka att det krävs att det finns ett så kallat ”tjänstesamband” mellan tjänsten och gåvan för att det ska kunna klassas som ett mutbrott.

– Det krävs ett tjänstesamband mellan tjänsten och den aktuella gåvan för att det ska röra sig om mutbrott. Och även politiker har rätt att ha kompisar, säger överåklagare Anders Jakobsson till SVT nyheter.


Dela sidan:
Skriv ut: