Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Parkeringsappar kritiseras av KO efter granskning – ”vilseledande”

Nyheter
Publicerad: 2020-06-25 12:37
Foto: Janerik Henriksson / TT

Vilseledande påståenden om icke tillkommande kostnader och friskrivningar som gör avtalsvillkoren oskäliga.
Det är brister som Konsumentverket noterat när man granskat sju av de största parkeringsapparna i Sverige.

Konsumentverket har granskat sju av de största parkeringsapparna mot bakgrund av den strida ström anmälningar man mottar dagligen.

Granskningen visar bland annat att en av betalapparna marknadsförs med påståendet ”inga dolda avgifter” – samtidigt som man tar ut en serviceavgift på 1 krona vid varje parkeringstillfälle. Trots att detta framgår tydligt i appen ger påståendet, enligt KO, ”en föreställning om att konsumenten kan betala parkeringsavgiften med applikationen utan att behöva betala någon ytterligare avgift”.

– Det är vilseledande, säger Daniel Eliasson, jurist på Konsumentverket.

Oskäliga avtalsvillkor

Flera av bolagen uppvisar dessutom brister när det kommer till avtalsvillkoren. Enligt KO är en vanligt förekommande friskrivning att bolaget inte tar ansvar för konsumentens skada eller förlust till följd av att en teknisk funktion inte fungerar. Friskrivningen kombineras i regel med att bolaget inte tar ansvar för tekniska fel i konsumentens utrustning eller nätverk.

Enligt KO är innebörden av villkoret oklart och leder i sin tur till bristande förutsebarhet gällande de konsekvenser som villkoret kan få för konsumenten.
och gör det svårt för konsumenten att förutse vilka konsekvenser villkoret kan
När villkoret dessutom kombineras med att bolaget inte ansvarar för tekniska fel
som kan kopplas till konsumenten eller dennes operatör, kan det, enligt KO, även
”tolkas som att bolaget inte tar ansvar för när den egna tekniken inte fungerar”.

Konsumentverket gör bedömningen att den enskilde konsumenten inte kan ta ansvar för tekniska fel i betalapen – vilket gör att avtalsvillkoret därför är oskäligt.

Myndigheten understryker att man kommer att hålla parkeringsapparna under uppsyn den närmsta tiden och att man kan komma att inleda löpande tillsynsärenden.


Dela sidan:
Skriv ut:

Kommentarer
Håll dig till ämnet i artikeln du kommenterar och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och för berörda personer i artikeln. Inlägg som vi bedömer som olämpliga kommer tas bort.