Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Pappa döms – hotade sonens 9-årige kamrat efter bråk på fritids

Nyheter
Publicerad: 2023-01-12 11:20
Genrebild. Foto: Jessica Gow / TT

En pappa döms för att ha hotat en 9-årig pojke som han påstod hade slagit hans son.
Både 9-åringen och en fritidspedagog vittnade nämligen om hur den åtalade pappan sagt att han skulle slå 9-åringen om han gick till angrepp mot sonen igen.

Enligt stämningsansökan påstods den åtalade mannen ha hotat en 9-årig pojke på sin sons fritids.

Den 9-årige pojken berättade under förundersökningen att det blivit lite bråk mellan honom och en annan pojke när de spelade fotboll på fritidsgården. När pojkens pappa skulle hämta sin son berättade denne om bråket som uppstod, vilket ledde till att pappan sedan sökte upp honom och sa ”det här har hänt förut, om du gör det en gång till så kommer jag att slå dig”.

Även en fritidspedagog vittnade om händelsen och berättade att pappan kommit till henne och berättat att hans son hade blivit slagen. Han frågade då hur målsäganden såg ut – och när hon berättat gick han mot lekrummet för att söka upp honom. I ingången till rummet hörde hon pappan säga till 9-åringen att han skulle slå honom om han slog hans sån igen.

Döms till villkorlig dom och dagsböter

Den åtalade pappan uppgav i förhör att hans son vid flera tillfället utsatts för både hot och fysiska angrepp från målsäganden och andra barn. När sonen den aktuella dagen berättade att målsäganden slagit honom i ryggen med en innebandyklubba föreslog han att de skulle gå in på fritids och prata om saken. Han lyckades dock inte hitta någon personal och gick därför in till lekrummet och pratade med målsäganden och sade att denne nog inte skulle uppskatta om han blev slagen av äldre barn. Han var inte arg och talade inte med hög röst. Han har dock en mörk röst och är storväxt, vilket skulle kunna vara skrämmande för ett barn.

Tingsrätten ansåg dock att 9-åringens berättelse i kombination med fritidspedagogens vittnesmål överbevisade pappans nekande och konstaterade att hans uttalande innefattat hot om att skada målsäganden. Med tanke på målsägandens unga ålder var det, enligt tingsrätten, ”uppenbart att det varit ägnat att hos honom framkalla allvarlig rädsla för sin personliga säkerhet”. Eftersom pappan måste ha varit helt införstådd med vad han sade samt att han sade detta till ett barn ansågs han ha agerat med uppsåt. Han dömdes därför till villkorlig dom och böter för olaga hot. Han förpliktades också att betala skadestånd med 7 000 kronor till 9-åringen.

Domen överklagades till hovrätten – som nu fastställer domen i sin helhet.

Premiuminnehåll
Skaffa Mitt DJ Premium för att ladda ner filerna
Olagahothovrättenövrenorrland

Dela sidan:
Skriv ut: