Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Överåklagare vill se HD-överklagande av ”Snippa-domen”

Nyheter
Publicerad: 2023-03-03 13:58
Hovrätten för Västra Sverige. Foto: Micke Larsson / TT /

Överåklagaren på Åklagarmyndighetens utvecklingscentrum anser att det finns skäl att överklaga den friande ”Snippa-domen” till Högsta domstolen.
Det skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

Kammaråklagare Eva Lotta Swahn, som drev målet har begärt att den uppmärksammade ”Snippa-domen” ska överklagas till Högsta domstolen.

Nu har överåklagaren vid Åklagarmyndighetens utvecklingscentrum tittat på domen – och anser att det finns skäl för ett sådant överklagande. Nu är det upp till Riksåklagaren att fatta beslut om ett eventuellt överklagande.

Kritisk till domstolens materiella processföring

I yttrandet skriver överåklagaren Eva-Marie Persson att det är ”styrkt att barnet utsatts för en sexuell handling som är jämförlig med samlag” varför den åtalade mannen ska dömas för våldtäkt mot barn.

Enligt överåklagaren är det också av vikt för rättstillämpningen att överklagandet ”prövas utifrån behovet av vägledande uttalande kring vilka krav som kan ställas på ett barns berättelse och hur kravet förhåller sig till barnkonventionen”.

Överåklagaren är också kritisk till vad hon menar är ”hovrättens bristande materiella processledning” vilken hon menar ”har inneburit ett allvarligt fel som påverkat utgången i målet”.


Dela sidan:
Skriv ut: