Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Oscar Engelbert förlorar miljontvist mot holländskt yacht-bolag

Nyheter
Publicerad: 2020-05-18 09:00
Fotomontage. Oscar Engelbert och en segelbåt. Foto: Malin Hoelstad / SvD / TT och AP Photo/Michael Probst)

Yacht-bolaget vann en skiljedom i London mot Oscar Engelbert som är skyldig att betala för ritningarna av en skräddarsydd yacht. Nu vänder sig bolaget till Sverige för att driva in fordringen.

Yacht-bolaget Claasen Marine har vunnit en skiljedom i London mot Oscar Engelbert som är skyldig att betala kostnaderna för ritningarna på en skräddarsydd segelbåt, om drygt 95 000 euro, motsvarande drygt 1 miljon kronor. Nu vänder sig bolaget till Sverige för att driva in fordringen.

Skiljedomen meddelades den 13 december 2019 i London. Men Yacht-bolaget och dess advokater har försökt med ljus och lykta att nå Oscar Engelbert för att få ut den ersättning som domen till slut fastslagit.

Ombud i Sverige

I en sista utväg har bolaget anlitat ett svenskt ombud advokat Johan Molin och juristen Christina Johansson på Magnusson Advokatbyrå för att gå vidare till Svea hovrätt för att få skiljedomen verkställbar i Sverige.

Yacht-bolaget yrkar även ersättning för sina rättegångskostnader.

När Dagens Juridik kontaktar Oscar Engelbert svarar han med vändande mejl att ”Vi var inte ense och skiljdedomen gav sitt utslag. Lagen har haft sin gilla gång. Jag har löpande fått informationen så vet inte riktigt vad de syftar på med att de inte fått tag på mig. Jag har tagit del av domen”.

Av ansökan till Svea hovrätt framgår det att parterna ingick ett avtal den 5 december 2016 som innehöll en skiljeklausul. Enligt avtalet skulle yacht-bolaget producera ”designspecifikationer för en segelbåt” och för detta skulle Oscar Engelbert betala en överenskommen summa. När Yacht-bolaget inte fick betalt  påkallade bolaget skiljeförfarande den 27 september 2018.

Den färdigbyggda båten skulle kosta 26,2 miljoner euro

Av skiljedomen framgår det att den skräddarsydda segelbåten, schoonern, skulle vara 55 meter lång. Färdigbyggd skulle den kosta 26,2 miljoner euro, motsvarande 282 miljoner kronor. Oscar Engelbert drog sig sedermera ur avtalet i förtid men för ”designspecifikationerna” fakturerades han ändå.

När de aktuella två fakturorna inte blev betalda gick dessa vidare till ett inkassobolag. Till Inkassobolaget har Oscar Engelbert skrivit att fordran är inkorrekt och att han inte beställt dessa tjänster. Vidare står det att en av hans bolag har beställt vissa tjänster men har ännu inte sett några resultat på det färdiga arbetat. Han bestrider därmed fordran och skriver att hans advokat kommer att kontakta fordringsägaren.

Yacht-bolaget som, själva inte fått tag på Oscar Engelbert, svarar inkassobolaget att fordran kvarstår då avtalet var underskrivet personligen av Oscar Engelbert och att leveransen av vad yacht-bolaget skulle leverera har skett. Vidare skriver bolaget att man har noterat att Oscar Engelbert bett bolaget att skicka fakturorna till Oscar Engelbert AB, men dessa har ändå inte blivit betalda.

Svårt att nå Oscar Engelbert

Oscar Engelbert har, enligt ansökan, blivit underrättad om skiljeförfarandet men valt att inte delta. Efter skiljedomen har alltså bolaget och dess advokater inte heller fått tag på honom.

”Det finns indikationer på att Motparten försöker undandra sig betalningsansvar i enlighet med Skiljedomen. Sökanden hemställer därför om att hovrätten är aktiv i delgivningsförsöken av Motparten”, skriver ombuden Johan Modin och Christina Johansson.

Av skiljedomen framgår det att bolaget försökt att skicka flera rekommenderade brev till Oscar Engelbert men att dessa har skickats tillbaka. Bolaget har även försökt att nå honom ett flertal gånger via mejl utan att lyckas. Man konstaterar även att mejlen inte studsat.

Fordringarna ska betalas

Skiljedomstolen tittar på det enda försvar de har från Oscar Engelbert, vilket är svaret till inkassobolaget. Domstolen konstaterar att det är Oscar Engelbert som ska ses som köpare av tjänsterna även om han hävdar i ett mejl att det är ett av bolagen som är uppdragsgivaren.

Skiljedomstolen går heller inte på Oscar Engelberts uppgifter om att yacht-bolaget aldrig levererade det överenskomna arbetet. Enligt Yacht-bolaget levererades detta under ett möte den 23 mars 2017, vilket domstolen slår fast är korrekt.

Skiljedomstolen konstaterar att båda fakturorna som tillsammans uppgår till drygt 84 000 euro, motsvarande 891 000 kronor, samt ombudskostnader och kostnader för skiljeförfarandet plus ränta och rättegångskostnader ska betalas av Oscar Engelbert.

När målet nått Svea hovrätt har summan alltså kommit upp till 95 000 euro, motsvarande drygt 1 miljon kronor. 


Dela sidan:
Skriv ut:

Kommentarer
Håll dig till ämnet i artikeln du kommenterar och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och för berörda personer i artikeln. Inlägg som vi bedömer som olämpliga kommer tas bort.