Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Ordningsvakter döms efter att man dog vid ingripande

Nyheter
Publicerad: 2023-05-23 11:02
Foto: Förundersökningen

De två ordningsvakterna brottade ner den 47-årige mannen på tunnelbaneperrongen.
Under ingripandet stannade mannens hjärta, och hans liv stod inte att rädda.
De två vakterna åtalades för grovt vållande till annans död.
I dag kom Stockholms tingsrätts dom – och de båda vakterna döms för vållande till annans död till villkorlig dom och dagsböter.

Det var i slutet på juli förra sommaren som ordningsvakter larmades till Rådmansgatans tunnelbanestation i Stockholm, efter uppgifter om en berusad och aggressiv man som oprovocerat misshandlat flera personer på perrongen med knytnävsslag.

Den två vakter, en 30-årig man och en 24-årig kvinna, som anlände först till perrongen konfronterade den berusade mannen och brottade ner honom på marken. Kvinnan satte sig på honom, medan den malinga vakten höll ett strypgrepp på 47-åringen. Efter en kort stund blir 47-åringen orörlig, men trots det görs inga livsuppehållande åtgärder. Enligt obduktionen avled 47-åringen ”till följd av kvävning; struptag och bukläge med tryck mot ryggen.”

Enligt åklagare Lucas Eriksson hade de två ordningsvakterna ”tillsammans och i samförstånd av oaktsamhet orsakat mannens död genom att genom att tillsammans och i samförstånd ta strypgrepp på honom, hålla kvar detta, och samtidigt ligga/sitta på hans överkropp då han låg på mage.”

Inte kontroll

Vakterna hade vidare inte, enligt stämningen, tillräcklig kontroll att mannen ”kunde andas, var vid medvetande eller behövde livräddande åtgärder”.

Bland bevisningen fanns en film av händelsen som en privatperson filmat, och även övervakningsbilder. Båda ordningsvakterna nekade till brott och hävdade nödvärn. Den manliga vakten uppger i förhör att han tog ett strypgrepp på mannen, fast att han vet att man inte får göra det. Kvinnan uppger, i sin tur, att den manliga kollegan tog strypgrepp för att ”strypa ut” mannen, alltså för att göra honom medvetslös.

Och i dag meddelade Stockholms tingsrätt sin dom.

Agerat oaktsamt

Tingsrätten menar att det genom filmerna, som återger stora delar av händelseförloppet, och obduktionsrapporten är bevisat att mannen avled till följd av ordningsvakternas agerande vid ingripandet. Tingsrätten menar också att ordningsvakterna, i samband med ingripandet, har agerat oaktsamt och att deras oaktsamma handlande har orsakat mannens död. Tingsrätten anser dock att gärningen ska rubriceras som vållande till annans död av normalgraden.

Båda vakterna döms alltså för vållande till annans död till villkorlig dom och 180 dagsböter vardera. Tingsrätten skriver att straffvärdet motsvarar ett års fängelse, men då de båda förlorat sina ordningsvaktsförordnande sätts straffet ned.

En av nämndemännen är skiljaktig och vill frikänna ordningsvakterna från åtalet.


Dela sidan:
Skriv ut: