Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Ordningsstörningar och hot ökar i svenska domstolar

Nyheter
Publicerad: 2019-07-29 09:35
Foto: Stefan Wahlberg/DJ

Antalet anmälda ordningsstörningar och hot i de svenska domstolarna har ökat det senaste året. Det visar statistik från Domstolsverket som Sveriges Radio tagit del av.

Bara under första halvåret i år har nästan 90 anmälningar gjorts om ordningsstörningar till Domstolsverket. En ökning med cirka 15 procent jämfört med samma period förra året.

– När det gäller ordningsstörningar ser vi tydligt en ökning. Där följer vi utvecklingen och kommer självklart att analysera det här. Det man ska tänka på när det gäller ordningsstörningar är att det är mindre allvarliga incidenter. Det kan till exempel vara någon som är lite högljudd och då ombeds att gå ut från rättssalen, säger Domstolsverkets säkerhetschef Anita Kihlström till Ekot.

Även antalet anmälda hot ökade med cirka 35 procent under årets första halvår.

”Fler kommer införa fasta säkerhetskontroller”

Sveriges Radio har varit i kontakt med Göteborgs tingsrätt, som är en av de domstolar som upplever att antalet ordningsstörningar har ökat den senaste tiden.

Maria Broberg, säkerhetschef på tingsrätten, är orolig att Domstolsverkets ansträngda ekonomi riskerar att leda till att säkerhetsarbetet blir eftersatt när anslagen blir lägre.

– Om vi får mindre pengar kanske vi kan ha färre ordningsvakter anställda, man kanske får mindre möjligheter att skicka medarbetare på utbildningar och övningar, mindre möjligheter att investera i tekniska hjälpmedel. Det kan få konsekvenser för säkerhetsarbetet också, säger hon till Ekot.

I dagsläget har 32 svenska domstolar infört fasta säkerhetskontroller. Anita Kihlström, tror att ännu fler domstolar kommer att införa sådana inom en snar framtid.

– Där ser vi en väldigt tydlig trend att allt fler kommer införa fasta säkerhetskontroller och det här är något som vi är väldigt positiva till, säger säkerhetschefen Anita Kihlström till Ekot.


Dela sidan:
Skriv ut: