Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Ordförande i bostadsrättsförening tog miljonmutor

Nyheter
Publicerad: 2019-10-23 08:47
Foto: Johan Nilsson / TT

Hovrätten över Skåne och Blekinge skärper domen mot den tidigare ordföranden i en bostadsrättsförening i Malmö och dömer honom till 16 månaders fängelse för grovt tagande av muta, för att ha fått förmåner i miljonklassen.
VD:n och verksamhetschefen på två olika bolag döms i samma mål även de till fängelse för grovt givande av muta.

Fyra personer fälldes i Malmö tingsrätt för sin inblandning i mutbrottslighet med koppling till en och samma bostadsrättsförening i Malmö.

Två olika företag har under flera års tid fakturerat föreningen med sammanlagt över 100 miljoner kronor för olika fastighetsprojekt. Enligt tingsrätten var det bevisat att VD:n i det ena bolaget och verksamhetschefen i det andra har mutat två tidigare styrelseledamöter i bostadsrättsföreningen genom att ge dem olika otillbörliga förmåner.

Lyxklocka

En man som tidigare varit ordförande i föreningen hade tagit emot förmåner till ett sammanlagt värde på drygt 870 000 kronor, där det handlat om gratis hyrbilar i ett års tid, en gratisresa, ett lyxigt armbandsur och kontanta överföringar på över 300 000 kronor. En annan styrelseledamot hade under flera månaders tid fått använda två hyrbilar – något som motsvarat ett värde på 70 000 kronor.

Den sistnämnde styrelseledamoten dömdes till villkorlig dom och 60 dagsböter på totalt 11 400 kronor för två fall av tagande av muta. Han skulle även betala tillbaka 70 000 kronor till staten som förverkat utbyte av brott. Den tidigare ordföranden i föreningen hade tagit emot betydligt mer värdefulla förmåner och dömdes för grovt tagande av muta vid 14 tillfällen. Påföljden bestämdes här till 15 månaders fängelse och i ordförandens fall förverkades även 870 000 kronor, som ska betalas till staten. Han meddelades dessutom fem års näringsförbud.

”Allvarligt missbruk”

Tingsrätten betonade att det har handlat om ett allvarligt missbruk att föreningsmedlemmarnas förtroende som pågått under flera års tid. VD:n, som nyligen dömdes till fängelse i ett annat mål för skattebrottslighet, fick tre ytterligare månaders fängelse för givande av muta vid fyra tillfällen. Verksamhetschefen hade gjort sig skyldig till mer omfattande mutbrottslighet och dömdes för grovt givande av muta vid tolv tillfällen, till ett års fängelse.

Hovrätten över Skåne och Blekinge fastställer nu i allt väsentligt tingsrättens dom, men med viss skärpning för den tidigare ordföranden och VD:n.

Lämnas utan avseende

Domstolen konstaterar bland annat att redan den handling som upprättats mellan ordföranden och VD:n tyder på att avsikten varit att ordföranden skulle använda bilen ”i betydligt större omfattning” än en engångsresa från Malmö till Köpenhamns flygplats – något som VD:n annars påstått. GPS-uppgifter och stämplar i ordförandens pass bevisar också att ordföranden har disponerat bilen under hela den tid som omfattas av åtalet – och VD:ns uppgifter om att han varit omedveten om detta ”kan lämnas utan avseende”.

Skärper straffet

Hovrätten anser också att ordföranden och VD:n har gjort sig skyldiga till tagande och givande av muta ”helt i enlighet med åtalet”. De båda männen döms nu för mer omfattande brottslighet och hovrätten skärper därför respektive fängelsepåföljd med en månad vardera – och höjer även det ordförandens värdeförverkandebelopp till nästan en miljon kronor. Ordföranden döms nu till fängelse i ett år och fyra månader, samtidigt som VD:n döms till fyra månaders fängelse.

När det gäller verksamhetschefen och styrelseledamoten delar hovrätten helt tingsrättens bedömningar. Underinstansens dom fastställs därför.


Mitt DJ Premium
Få tillgång till bakomliggande domar och dokument som ligger till grund för aktuella artiklar och reportage.

Dela sidan:
Skriv ut:

Isak Bellman
red@dagensjuridik.se