Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Omfattande it-attacker skakar flera stora svenska företag

Nyheter
Publicerad: 2020-11-13 08:28

Sedan en vecka tillbaka pågår en mycket omfattande it-attack mot flera stora svenska företag, där hackare har angripit it-system med skadlig kod, enligt SR.

Ett dussintals svenska företag utsattes under fredagskvällen för ett massivt it-angrepp, där hackarna via dataintrång placerade utpressningsvirus i mottagarens dator, så kallad Ransomware. Detta rapporterar Sveriges Radio.

Brottsupplägget

Det förmodade brottsupplägget är, enligt polisen, att hackarna kräver bolagen på en summa pengar, vanligtvis i den digitala valutan bitcoin, för att angreppet ska upphöra och it-systemen kan börja fungera normalt igen.

Under helgen kulminerade angreppet och har fortsatt under veckan och senast under natten mellan onsdagen och torsdagen såg polisen ytterligare två angrepp. Det handlar om uppemot 200 datorer i minst ett dussin bolag, enligt SR.

– Det är skrämmande. De företag vi ser har blivit utsatta är alltifrån medelstora företag, till de största företagen vi har i Sverige, säger Jan Olsson vid polisens nationella it-brottscentrum.

Kostnaden för företagen

Enligt Jan Olsson varierar kostnaden för de utsatta företagen från någon miljon upp till 25-30 miljoner.

Polisen har ingen information om något av de angripna bolagen har betalat någon lösensumma till hackarna, enlig SR.


Dela sidan:
Skriv ut: