Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Ökning av obetalda räkningar hos Kronofogden

Nyheter
Publicerad: 2022-09-01 08:01
Foto: Kronofogden

Första halvåret i år fick Kronofogden in mer än 545 000 krav på obetalda skulder, så kallade ansökningar om betalningsföreläggande, vilket är en ökning med drygt 5 procent. Det är även 3 procent fler som berörs av betalningsförelägganden.

Fler obetalda räkningar skickas till Kronofogden, men myndigheten ser inte effekterna av prisökningarna än.

– Vi ser en marginell ökning av ärenden jämfört med samma tid förra året. Men de ekonomiska effekterna av bland annat stigande räntor, ökade matkostnader och dyrare elpriser har inte nått oss än, säger Rebecka Öhman, enhetschef på Kronofogden.

Ökat inflöde av elskulder

Första halvåret i år fick Kronofogden in mer än 545 000 krav på obetalda skulder, så kallade ansökningar om betalningsföreläggande. Det kan jämföras med cirka 519 000 under samma period i fjol – en ökning med drygt 5 procent. Antalet berörda personer har ökat med omkring 3 procent till 252 000.

– Vi har fått ansökningar med krav som har kopplingar till höjda kostnader, som exempelvis de ökande elpriserna. Under de senaste sex månaderna har vi märkt ett ökat inflöde av elskulder med nästan 20 procent. Kraven handlar om relativt låga belopp och de är en liten andel av det totala inflödet av alla ansökningar, säger Rebecka Öhman och fortsätter:

– De flesta prioriterar att betala sin elräkning, många gånger på bekostnad av att någon annan räkning blir obetald. Vi följer utvecklingen noga.

Högre kostnader för hushållen

Allteftersom hushållen får högre kostnaderna riskerar fler att få skulder, behöva ställa om sin ekonomi och prioritera för att kunna betala alla räkningar. För dem som har små ekonomiska marginaler blir situationen tuffare. Många som har kontakt med myndigheten vittnar om hur svårt det är att få ekonomin att gå ihop.

– Det är många faktorer som påverkar människors ekonomi och vi märker att det finns en ökad oro bland dem vi har kontakt med, säger Rebecka Öhman.


Dela sidan:
Skriv ut: