Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Ökning av antalet skjutningar – ”handlar om status eller prestige”

Nyheter
Publicerad: 2023-01-03 10:50
Johan Olsson, chef för Polisens nationella operativa avdelning. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Antalet skjutningar ökade under 2022 jämfört med föregående år.
Det visar färsk statistik från Polisen som ser en utveckling där fler skjuter för att döda.
– Utvecklingen är mycket allvarlig, vår bedömning är att en stor del av det grova våldet handlar om personlig status eller prestige, vi ser och också att förövarna skjuter allt oftare med avsikt att döda, säger Noa-chefen i ett pressmeddelande

Under 2022 skedde 388 bekräftade skjutningar med 61 förlorade liv och 106 skadade individer som följd. Det är en ökning med drygt 40 skjutningar och 16 dödsfall jämfört med 2021, enligt Polisens statistik.

Flest skjutningar hade region Stockholm med 126 stycken. Sedan följer region Syd på 85 och region Öst på 57.

Noa-chefen Johan Olsson beskriver i ett pressmeddelande utvecklingen som ”mycket allvarlig” och pekar på prestige och personlig status som bakgrundsfaktorer.

– Utvecklingen är mycket allvarlig, vår bedömning är att en stor del av det grova våldet handlar om personlig status eller prestige, vi ser och också att förövarna skjuter allt oftare med avsikt att döda, säger Johan Olsson, chef nationella operativa avdelningen, Noa

”Måste öka samlade förmågan”

Johan Olsson betonar vikten av att det krävs en samlad insats från både Polisen och övriga samhället för att komma tillrätta med den utveckling vi nu ser.

– Vi jobbar väldigt aktivt mot denna problematik och har under 2022 gripit ett stort antal människor som häktats för grova och synnerligen grova vapenbrott. Men de senaste årens utveckling innebär att polisen och övriga samhället måste öka sin samlade förmåga för att kunna motverka den grova brottsligheten, bland annat för att minska antalet unga personer som dras in i kriminaliteten.


Dela sidan:
Skriv ut: