Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Oklarheter kring halskyssar friar man för ofredande

Nyheter
Publicerad: 2020-03-26 16:10
Genrebild Foto: Adam Wrafter / SvD / TT /

En 32-årig man dömdes i tingsrätten för ofredande av en kvinna för att ha kysst henne på halsen efter att hon backat undan.
Hovrätten anser dock att kvinnans uppgifter är för vaga i fråga om i vilket skede mannen ska ha kysst henne för att det ska anses visat att han avsett att kränka hennes frid på ett kännbart sätt.

Åtal väcktes vid Lunds tingsrätt mot en 32-årig man bland annat för att ha ofredat en kvinna.
Bakgrunden var bland annat att kvinnan och 32-åringen umgåtts tidigare under den aktuella kvällen, att de därefter bestämt att kvinnan senare på natten skulle komma hem till honom för att umgås och se på film.

När kvinnan väl kom fram hade de hälsat de på varandra med en kram och gått ut på balkongen för att röka. Vad som hände därefter rådde det oenighet kring.

Kvinnan uppgav bland annat att hon och 32-åringen fått bra kontakt och att de ”klickat”, men bara som vänner. Efter att ha suttit och kollat på tv och umgåtts ett tag vecklade mannen plötsligt ut bäddsoffan vilket gjorde att de hamnade nära varandra.

Larmade polis

När mannen lutat sig närmare kvinnan blev hon obekväm och backade. Enligt kvinnans uppgifter slutade han dock inte utan kysste hennes hals, tog på hennes bröst och höll fast henne. Han slutade först när hon sa att hon ville röka. På balkongen skickade kvinnan ett SMS till sin mamma och bad om hjälp. Polisen kom därefter till platsen.

Tingsrätten bedömde att kvinnans berättelse gav ett trovärdigt intryck och var fri från överdrifter och motsägelser. Genom bland annat vittnesuppgifter från de som kvinnan berättat om händelsen för i nära anslutning till den fann domstolen det styrkt att 32-åringen lagt sig på kvinnan och kysst henne på halsen.

Detaljfattiga uppgifter

Angående påståendet att mannen tagit kvinnan på brösten var kvinnans uppgifter detaljfattiga. Det kunde därför inte uteslutas att förklaringen till varför mannens DNA påträffats på kvinnans bröst var att han oavsiktligt kommit åt hennes bröst i samband med att han lagt sig på henne.

Mot den bakgrunden fann domstolen det inte visat att gärningen haft en sådan sexuell prägel att 32-åringen kunde dömas för sexuellt ofredande. Han dömdes istället för ofredande och ringa narkotikabrott till 100 dagsböter om 200 kronor samt förpliktades att betala kränkningsersättning på 5 000 kronor.

Domen överklagades till Hovrätten för Skåne och Blekinge som dels sänker antalet dagsböter, dels ogillar kvinnans skadeståndstalan.

Vaga uppgifter

Enligt hovrätten är kvinnans uppgifter om hur 32-åringen kysst henne på halsen vaga. Det går inte utifrån dessa att fastställa om mannen kysst kvinnan efter det att hon backade undan eller före. Det är därför inte ställt utom rimligt tvivel att mannen haft uppsåt att kränka kvinnans frid på ett kännbart sätt.

Åtalet för ofredande ogillas därför, vilket innebär att antalet dagsböter för det ringa narkotikabrottet ska sättas ned till 30 dagsböter om 200 kronor. (Blendow Lexnova)


Dela sidan:
Skriv ut:

Jonathan Schiess
red@dagensjuridik.se
Kommentarer
Håll dig till ämnet i artikeln du kommenterar och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och för berörda personer i artikeln. Inlägg som vi bedömer som olämpliga kommer tas bort.