Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Ökade kostnader för mottagande när kriget blir utdraget

Nyheter
Publicerad: 2022-07-29 12:28
Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Det utdragna kriget i Ukraina innebär ökade kostnader för flyktingmottagandet i Sverige.
Det uppger Migrationsverket som uppskattar att ytterligare sju miljarder kronor kommer att behövas i ersättningar nästa år till kommuner, regioner och personer som får skydd i Sverige.
– Att de som får tillfälligt skydd blir kvar längre i Sverige innebär ökade kostnader, inte minst för kommunerna som sedan den 1 juli ansvarar för att ordna boenden, säger Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik i ett pressmeddelande.

EU:s massflyktsdirektiv som aktiverats till följd av Rysslands invasion av Ukraina gäller till och med den 4 mars nästa år. Enligt Migrationsverket tyder dock det mesta på att direktivet kommer att förlängas, vilket kommer att innebära ökade kostnader för mottagande av flyktingar.

Enligt myndighetens huvudscenario kommer 55 000 personer att söka skydd i Sverige under året och 15 000 under nästa år. Därför kommer framförallt kommunerna, som sedan en tid tillbaka ansvarar för anordnande av boenden, att behöva mer pengar.

– Att de som får tillfälligt skydd blir kvar längre i Sverige innebär ökade kostnader, inte minst för kommunerna som sedan den 1 juli ansvarar för att ordna boenden, säger Mikael Ribbenvik i pressmeddelandet.

Behövs miljarder

Enligt Migrationsverkets beräkningar behövs det sju extra miljarder under nästa och och runt fem extra miljarder under 2024, jämfört med den nuvarande budgettilldelningen, för att täcka de ökade kostnaderna som uppstår till följd av att fler blir kvar längre i Sverige.

Dessutom behövs en halv miljard i ökat anslag till Migrationsverket för att kunna behålla de personer man anställt – och anställer – till följd av den rådande situationen.

– En lärdom från flyktingmottagandet 2015-2016 är att det får effekter på hela vår verksamhet under lång tid när många söker skydd i Sverige. Vi behöver ha mer personal för att inte väntetiderna ska öka inom andra ärenden, till exempel för de som ansöker om arbetstillstånd eller medborgarskap. Men också för att klara av andra behov som uppstår när förutsättningarna ändras snabbt, säger Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik.


Dela sidan:
Skriv ut: