Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Ofredande när 15-åring tog klasskompis på bröstet

Nyheter
Publicerad: 2022-08-05 11:36

En 15-årig pojke som åtalades för att ha tagit sin klasskamrat på bröstet friades i tingsrätten men fälls i hovrätten. Han döms för sexuellt ofredande till ungdomsvård.

Den 15-årige pojken åtalades för sexuellt ofredande. Den 20 oktober 2021 hade eleverna i hans skolklass lektion. En av pojkens klasskamrater skulle, som hon brukar, lämna klassrummet fem minuter innan lektionen var slut och på vägen ut passerade hon den tilltalade klasskamraten.

Målsäganden uppgav att när hon passerade pojken på vägen ut från klassrummet ville han ha en kram. De hade en kompisrelation och hon tyckte inte att det var något konstigt med det, så hon gick fram till pojken och kramade honom. I samband med detta tog han på hennes ena bröst. Hon vet inte hur lång tid han hade handen på bröstet, men det var inte jättelänge. Hon minns inte om han klämde på bröstet eller om han bara hade sin hand där.

Har tagit på hennes bröst tidigare, både med och utan hennes samtycke. Den här gången kom det från ingenstans och hon tyckte inte alls om det. Efter händelsen skrev han till henne och bad om ursäkt samt förklarade att det inte varit meningen. 

Alltid varit bra vänner

Pojken berättade att han och flickan alltid varit bra vänner. Det har hänt att han har tagit på hennes bröst men då har han alltid frågat om han fått först, vilket flickan har accepterat. Han har kramat flickan vid något tillfälle när hon har varit på väg ut från klassrummet, men han har inte tagit henne på bröstet i samband med det.

En annan klasskamrat som var med på den aktuella lektionen uppgav att hon stod framme vid tavlan i klassrummet och pratade med en kompis. Den tilltalade pojken satt längst bak i klassrummet, diagonalt från henne. Målsäganden var på väg ut från klassrummet och kramade den tilltalade. När hon släppte kramen tog pojken på hennes bröst och klämde på det med sin ena hand i en eller två sekunder. Det kan inte ha skett av misstag. Målsäganden stod med ansiktet vänt från henne och pojken satt ned.

Lunds tingsrätt konstaterade att vittnets uppgifter inte varit detaljerade och hon har varit osäker både på hur vilket sätt pojken tog på bröstet och hur länge beröringen varade. Uppgifterna kan därmed inte i sig anses tillräckliga för att det ska anses utrett att den tilltalade uppsåtligen tagit på hennes bröst.

Ett annat vittne, som befunnit sig betydligt närmare flickan och pojken, har inte sett att han tog henne på bröstet. Hennes uppgifter ger därmed inte något stöd åt åtalet.

Åtalet ogillades därmed.

Hovrätten av annan åsikt

Hovrätten över Skåne och Blekinge säger att även om det nämnda vittnet gjort sina iakttagelser från andra änden av klassrummet finns det ingenting som tyder på att hon, som stått vänd mot pojken och flickan och varit mycket säker i sitt vittnesmål, skulle ha misstagit sig på vad hon sett. Det förhållandet att ett annat vittne från sin position i klassrummet inte gjort samma iakttagelse förtar inte värdet av vittnesmålet. Enligt hovrätten är uppgifterna både trovärdiga och tillförlitliga.

Vidare har det av båda vittnenas uppgifter framgått att målsäganden direkt efter händelsen var upprörd och sa att pojken hade tagit på hennes bröst. På grund av målsägandens uppgifter gjorde hennes pappa också en polisanmälan senare samma dag. Även detta ger stöd åt flickans uppgifter.

Sammantaget anser hovrätten, till skillnad från tingsrätten, att den bevisning som åklagaren har åberopat är tillräcklig för att åtalet ska anses styrkt. 

Ungdomsvård och kränkningsersättning

Åtalet ska därför bifallas och pojken dömas för sexuellt ofredande till ungdomsvård med föreskrift att följa ett ungdomskontrakt. 

Han ska också solidariskt med en förälder betala kränkningsersättning till målsäganden med 5 000 kronor. (Blendow Lexnova)

Premiuminnehåll
Skaffa Mitt DJ Premium för att ladda ner filerna
tafsande15åring
Mikael Kindbom
red@dagensjuridik.se

Dela sidan:
Skriv ut: